Koninklijke onderscheiding voor mevrouw A.M.C. (Annemarie) Goedmakers

21-06-2024 JOURE – Donderdag 20 juni ontvangt mevrouw A.M.C. Goedmakers haar Koninklijke Onderscheiding. Mevrouw Goedmakers wordt Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is tijdens de Lintjesregen op 26 april telefonisch op de hoogte gesteld van haar benoeming vanwege een verblijf in het buitenland. Burgemeester Veenstra speldt haar daarom nu alsnog het bijbehorende versiersel op.

Mevrouw Goedmakers is van 1995 tot en met eind 2003 directeur geweest bij Nuon, organisatieonderdeel duurzame energie. Zij heeft hier vele technologieën voor duurzame energie verder ontwikkeld. Ook heeft in samenwerking met de TU Delft aan de wieg gestaan van duurzaam elektrisch vervoer en de kennis hiervan in Nederland. Ze heeft het begrip natuurstroom voor energie uit zon en wind geïntroduceerd, nu bekend als groene stroom. En ze ontwikkelde samen met astronaut Wubbo Ockels een auto op zonne-energie, gebouwd door studenten van de TU Delft.

In juli 1995 richtte ze de Foundation Rural Energy Services op een organisatie die in gebieden zonder stroomnetwerk met zonne-energie elektriciteit levert aan ruim honderdduizend mensen in Mali, Zuid-Afrika, Burkina Faso, Uganda en Guinea Bissau.Van eind 1999 tot medio 2004 was mevrouw Goedmakers lid van het Europees Parlement. Hier was ze o.a. financieel woordvoerder, speelde ze een gezaghebbende rol in het bepalen van de inzet van de EU bij de zogenoemde Summit of the Future in 1992, was ze voorzitter van de gezamenlijke werkgroep van het Amerikaanse Congres en het EP. Ook was ze voorzitter van onderzoeksmissies naar fraude in Rusland en Italië en leidde ze onderzoeksmissies op energiegebied in Oekraïne.

Van 1972 tot op heden is mevrouw Goedmakers zeer actief als vrijwilliger binnen diverse maatschappelijke organisaties. Een kleine greep uit deze organisaties waarvoor ze actief was: Lid Provinciale staten Noor Holland, Lid RMNO, Lid Landelijk bestuurd PvdA, Lid Board of Directors pensioenfonds Europees Parlement, Bestuurslid Nationaal Initiatief Duurzame Ontwikkeling.

Momenteel is ze actief als afdelingsvoorzitter van de PvdA De Fryske Marren. Van 2007 t/m 2010 was ze actief als voorzitter van de Stichting Milieudefensie. Sinds 2007 is mevrouw Goedmakers oprichter en voorzitter (tot oktober 2023) van de Stichting Chimbo, dat werkt aan de bescherming van de westelijke chimpansee en van de habitat van deze meest bedreigende diersoort.

Mevrouw Goedmakers is sinds 2008 commissielid bij de Commission on Ecosystem Management van de IUCN. Sinds 2016 is mevrouw Goedmakers actief als lid van de raad van toezicht van de ASI (AlumiiStewardShip Initiative).