Zonnig zomerweer op komst

21-06-2024 JOURE – Het relatief koele en wisselvallige weerbeeld van de afgelopen tijd laten we binnenkort achter ons. Voordat het zover is krijgen we vandaag wel nog te maken met geregeld buien bij een graad of 20. Morgen verandert er weinig aan de temperatuur, maar overheersen de droge momenten en zondag verloopt overal droog met flink wat ruimte voor de zon. De temperatuur valt dan met 20 tot 23 graden een stuk hoger uit en in de nieuwe week kunnen we ons echt op gaan maken voor zomerse taferelen.

Vanochtend grotendeels bewolkt
De astronomische zomer is inmiddels van start gegaan en ook het weer gaat zich daar de komende tijd naar gedragen. Deze ochtend is daar nog niet heel veel van te merken. De bewolking overheerst op veel plekken en vooral in het zuiden en oosten is kans op een enkele bui. In het noorden en westen blijft het deze ochtend zo goed als droog.https://player.vimeo.com/video/963182237?portrait=0&autoplay=0&muted=0

Vanmiddag enkele buien
De bewolking overheerst op de meeste plekken en vanuit het zuiden trekken enkele buien over het land. De meeste buien lijken over het midden en oosten te trekken. Vooral in het oosten is daarbij ook wat onweer mogelijk. Het uiterste westen van het land lijkt het de hele middag droog te houden. De wind is veelal zwak tot matig, 1-3 Bft, en draait gedurende de middag van noordelijke richtingen naar het westen. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 18 graden in de kustgebieden tot ruim 20 graden landinwaarts. Tijdens intensieve buien ligt de temperatuur echter een stuk lager.

Vanavond en vannacht opklaringen vanuit het zuidwesten
Deze avond trekken de laatste buien via het oosten ons land uit. Een groot gedeelte van de avond is het op de meeste plekken droog en vanuit het zuidwesten trekken geleidelijk brede opklaringen binnen. Ga jij voetbal kijken op een groot scherm in Breda of bijvoorbeeld Den Haag? Dan kun je tijdens de aftrap nog even van het zonnetje genieten. Verder naar het oosten en noorden lijken wolkenvelden tot middernacht het weerbeeld te domineren.

Komende nacht is het overal droog en bestaat het weerbeeld uit een mix van wolken en opklaringen. Bij weinig wind koelt het uiteindelijk af naar 10 tot 12 graden.

Morgen prima buitenweer
Zaterdag is het een prima dag om er lekker op uit te trekken. De droge momenten overheersen en in de noordelijke helft schijnt de zon gedurende dag volop. In het zuiden is meer bewolking aanwezig en kan een enkele bui voorkomen. Als het hier al tot een bui komt stelt het in ieder geval niet veel voor. Bij een meest matige wind uit westelijke richtingen loopt de temperatuur uiteindelijk op naar 18 graden aan zee tot ruim 20 graden in het oosten. Dat is nog steeds relatief koel voor de tijd van het jaar. Normaal gesproken is het in de laatste decade van juni 19 tot 22 graden. Aan het einde van de middag lossen de wolken in het zuiden geleidelijk op en zaterdagavond verloopt in heel het land dan ook ronduit zonnig.

Zondag hogere temperaturen, hoge zonkracht
Op de tweede dag van het weekend krijgen we te maken met temperaturen die we deze maand nog niet vaak gezien hebben. De hoogste temperatuur tot nu toe deze junimaand bedraagt slechts 22,5 graden gemeten in Eindhoven. We hebben nog geen één keer een zomerse dag genoteerd en dat is toch wel echt uitzonderlijk voor een junimaand. Normaal gesproken komt een zomerse dag in juni alleen in De Bilt al zes keer voor.

Een zomerse dag zit er ook zondag nog niet in, maar met maxima van 20 tot 23 graden wordt het wel lekker warm. Het blijft overal droog en in combinatie met weinig wind en flink wat ruimte voor de zon voelt het vrij warm aan. Zeker omdat we deze temperaturen al een tijdje niet meer gezien hebben. Zorg ervoor dat jij je goed insmeert als jij naar buiten gaat! Midden op de dag bereikt de zonkracht UV-Index 7 en in het zuiden zelfs afgerond een UV-Index 8. Een onbeschermde huid kan dan al binnen 10 minuten verbranden.

Maandag zomers warm
We hebben er lang op moeten wachten, maar in het begin van de nieuwe week kunnen we eindelijk genieten van zomerse taferelen. De temperatuur valt een stuk hoger uit met maxima die uiteindelijk uitkomen rond 22 of 23 graden in de kustgebieden. Verder landinwaarts wordt het op uitgebreide schaal zomers warm met de hoogste waarden in het zuidoosten van het land. Hier kan het lokaal ruim 26 graden worden. De dag verloopt daarbij overal droog en ronduit zonnig. Al met al heerlijke omstandigheden om lekker bij een meertje te gaan liggen of een rondje te fietsen.

Daarna eerst volop zomers, vanaf donderdag onzeker
De dagen daarna is het eerst nog een paar dagen volop zomers. Het blijft overal droog, de zon schijnt uitbundig en de temperatuur loopt nog wat verder op. Dinsdag en woensdag wordt het in bijna heel het land zomers warm en langs de Duitse grens is zelfs een lokale tropische 30 graden niet uitgesloten. Woensdag is later op de dag een enkele bui niet uitgesloten.

De kans is vrij groot dat we het zomerse weer vanaf donderdag weer achter ons laten. De temperatuur levert dan flink in en ook de buienkans neemt toe, al gaat dit nog wel gepaard met een grote onzekerheid. Voordat het zover is kunnen we de komende tijd dus eindelijk even gaan genieten van zomerse omstandigheden.