‘Aanbod van stikstofemissierechten is behoorlijk groot’

23-05-2024 JOURE – Er is een redelijk groot aanbod van stikstofemissierechten, afkomstig van stoppende ondernemers of veehouders die de emissieruimte die ze over hebben te gelde willen maken. Dat stelt de advies- en onderzoeksorganisatie DLV Advies. De prijs van emissierechten varieert van 30 euro tot 50 euro per netto kilogram stikstof, afhankelijk van de locatie van het bedrijf. 

In Noord-Brabant gold bij transacties in emissierechten een afromingspercentage van 40%, elders in Nederland is dat 30%. Extern salderen in Noord-Brabant is sinds 1 maart echter voorlopig niet meer mogelijk. In de andere provincies kan dat nog wel.

Bij een transactie moet de verkopende partij een deel van de  emissierechten in de vergunning laten intrekken ten behoeve van de koper. De vergunning van de kopende partij moet eveneens worden aangepast. In het traject moet er een concrete koppeling zijn tussen de saldogever en de saldonemer.