Regen op komst, kans op onweer

24-05-2024 JOURE – We krijgen wederom te maken met fikse regenval. De dag begint op veel plekken nog droog, maar in de loop van de dag trekken stevige regen- en onweersbuien over het land. Tot en met zaterdagmiddag moeten we op veel plekken rekening blijven houden met dit natte lenteweer. De temperatuur ligt daarbij veelal rond een graad of 20. Vanaf zondag is het vaker droog.

Vanochtend toenemende bewolking
De dag begint overal droog en vooral in de kustgebieden is de zon nog enige tijd goed te zien. Aan de voorzijde van een buiig regengebied neemt de bewolking vanuit het zuidoosten echter al snel toe. Dit buiige regengebied gaat in de loop van de ochtend vanuit Duitsland ons land binnentrekken en gaat voor een kletsnatte dag zorgen op veel plekken. In Limburg kunnen de eerste (onweers)buien al halverwege de ochtend vallen. Ook de Achterhoek en het oosten van Brabant lijken in de loop van de ochtend al te maken te krijgen met enkele stevige buien.

Vanmiddag stevige regen- en onweersbuien
Als jij deze middag van plan bent om erop uit te trekken is het slim om onze waarschuwingen en regenradar te bekijken. Het buiige regengebied trekt deze middag verder noordwestwaarts het land over en in bijna heel het land komen stevige regen- en onweersbuien voor. Regionaal kan het flink doorplenzen en op uitgebreide schaal is ook onweer mogelijk. Ook zijn hagel en enkele windstoten niet geheel uit te sluiten.

In het noorden blijft het in de middag nog vaak droog, al kan er wel een enkele losse (onweers)bui ontstaan. Hier vinden we ook de hoogste temperaturen met lokaal waarden die op kunnen lopen tot een graad of 21. Elders in het land is het veelal 18 of 19 graden, maar tijdens perioden met intensieve regen is het enkele graden minder warm. De wind is zwak tot matig en komt uit noordelijke richtingen.

Vanavond en vannacht nog lang nat
Ook in de avond is het op veel plekken nog nat. Vanuit Duitsland worden opnieuw talrijke stevige buien aangevoerd. Daar waar het noorden in de middag vaak droog was, lijkt deze regio juist in de avond de volle laag te pakken. Het kan hier het een groot gedeelte van de avond en in de nacht naar zaterdag flink doorplenzen met kans op onweer. Ook elders in het land komen nog steeds pittige buien voor. Vooral in het zuidwesten en zuiden kan het nog stevig doorregenen. Aan het einde van de nacht lijken de meeste pittige buien de Noordzee op te trekken. Bij weinig wind koelt het uiteindelijk af naar een graad of 12 op de meeste plekken.https://player.vimeo.com/video/949519921?portrait=0&autoplay=0&muted=0

Morgen later droger met zon
In de ochtend komen lokaal nog enkele (onweers)buien voor, maar zo hevig als op vrijdag zijn de buien niet meer. In de loop van de ochtend trekken de meeste buien via de kustgebieden het land uit en dan hebben we op veel plekken een kletsnat begin van het weekend achter de rug. In totaal kan er vanaf vrijdagochtend op veel plekken ruim 20 mm regen vallen. Regionaal kan veel meer vallen, maar waar precies de meeste regen gaat vallen is onzeker. Op dit moment lijkt het erop dat de regio’s in het zuiden en over een strook van Overijssel richting de kop van Noord-Holland de natste plekken zullen zijn. Op sommige plaatsen kan hier meer dan 50 mm regen vallen, en het is dan ook zeker niet uitgesloten dat daar lokaal wateroverlast optreedt. Ter vergelijking: normaal gesproken valt er in een hele meimaand gemiddeld 58 mm.

Na wederom nat en wisselvallig lenteweer volgt zaterdagmiddag wel een weersverbetering. Lokaal komt nog een enkele (onweers)bui voor, maar het is vaak droog met flink wat ruimte voor de zon. De wind draait richting het zuidwesten en is meest matig van kracht. De temperatuur stijgt naar 17 graden vlak aan zee tot lokaal 21 graden in het oosten. In de avond is het overal droog en lossen de laatste wolken op, waardoor je in bijna heel het land kan genieten van een volop zonnige avond.

Zondag enkele stevige regen- of onweersbuien
Op de tweede weekenddag moeten we weer rekening houden met wisselvallig lenteweer. Zondag begint nog overal droog met eerst nog wat zon, maar al snel neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe. In de loop van de middag trekken enkele stevige regen- en onweersbuien over het land. Hierbij is kans op hagel, windstoten en veel regen in een korte tijd. Helemaal verregend verloopt de dag niet en tussen de buien door is het ook vaak droog met soms wat ruimte voor de zon. Voor de buien uit wordt het nog 20 tot 23 graden. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuiden tot zuidwesten.

Maandag slechts lokaal een bui
In het begin van de nieuwe week ziet het er een stuk beter uit! Lokaal kan nog een enkele bui voorkomen, maar de droge momenten overheersen. Op veel plekken schijnt de zon ook geregeld en dan is het al snel prima buitenweer! De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 17 tot 21 graden en dat zijn zeer gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar.

Daarna stabiel lenteweer niet in zicht
De dagen lijkt de wind uit de zuidwest tot westhoek te blijven waaien, waardoor we gevoelig zijn voor buien of regengebieden die vanaf de Atlantische Oceaan over ons land kunnen trekken. Vooral in de nacht naar donderdag en donderdag overdag verloopt mogelijk wederom kletsnat. Op deze termijn is dit echter nog uiterst onzeker. Aan de temperatuur verandert weinig en één ding is zeker; rustig voorjaarsweer is voorlopig ver te zoeken.