Wolken, zon en buien

20-05-2024 JOURE – Er is vrij veel bewolking en er komen enkele buien voor. Vanmiddag komt het verspreid over het land tot regen- en onweersbuien. Lokaal kan veel regen in korte tijd vallen. Op veel plaatsen wordt het 19 tot 22 graden. Vanavond doven de buien uit. Morgen verloopt lange tijd droog en warm, later op de dag neemt de kans op veel buien toe. Ook woensdag hebben we nog met (veel) regen te maken, maar daarna wordt het droger.

Vanochtend enkele buien
Er zijn vrij veel wolken aanwezig en vooral in het zuiden en oosten kan het tijdens de vroege ochtenduren ook wat nevelig of mistig zijn. Daarnaast komen ook enkele buien voor, lokaal met onweer. Op de meeste plaatsen is het wel droog. Er waait een zwakke tot matige wind uit een noordelijke richting.

Vanmiddag regen- en onweersbuien
Stapelwolken komen tot ontwikkeling en in de loop van de middag groeien sommige uit tot regen- en onweersbuien. De grootste kans op stevige buien is weggelegd voor het noorden en westen van het land, maar ook elders kunnen (stevige) buien voorkomen. Plaatselijk kan veel regen in korte tijd vallen en er is ook kans op hagel. Op grote schaal wordt het 19 tot 22 graden, alleen pal aan zee is het door aanwezigheid van matige noordenwind minder warm.

Vanmiddag ontstaan in het noorden
en westen onweersbuien. Plaatselijk
kan tijdens een onweersbui in een uur
meer dan 30 mm regen vallen waar-
door wateroverlast kan ontstaan.
Daarnaast is er kans op hagel.

Verkeer en buitenactiviteiten kunnen
hiervan hinder ondervinden. Vana-
vond verdwijnen de buien geleidelijk.

Vanavond eerst nog onweersbuien, later droger
Aanvankelijk komen nog verspreid over het land regen- en onweersbuien voor. In de loop van de avond doven de buien geleidelijk uit en klaart het breed op. Er volgt dan ook een droge nacht met minima rond 11 graden. Naast heldere perioden trekken ook velden met hoge bewolking over het land en vooral in Zeeland kan mist ontstaan.

Morgenochtend droog met zon en sluierwolken
In het zuidwesten gaat de dag mistig van start, maar al snel lost de mist op. Verder is het overal droog met een mix van zon en sluierwolken. In de loop van de ochtend wordt de bewolking dikker in het zuidoosten en er nadert een actief buiengebied ons land.

Morgenmiddag warm, vanuit het zuidoosten veel buien
In een groot deel van het land verloopt de middag droog met een afwisseling van zon en wolken. Vooral in het noorden is het nog enige tijd vrij zonnig. De bewolking neemt vanuit het zuiden wel toe en de kans op buien stijgt. Tijdens het de tweede middaghelft trekt het buiengebied noordwaarts, waardoor de zuidelijke provincies met buiige regen te maken krijgen. Sommige buien kunnen stevig zijn met kans onweer, hagel en windvlagen. Bovendien kan veel regen in korte tijd vallen. In het midden en noorden blijft het tot de avond droog.

De temperatuur stijgt voor de buien uit naar 21 tot 23 graden in Noord-Brabant en Noord-Limburg en mogelijk zelfs nog naar 25 graden in het oosten en noorden van het land. In Zuid-Limburg en Zeeland, waar de buien het land waarschijnlijk het eerst bereiken, wordt het niet veel warmer dan 18 of 19 graden. De wind is zwak tot matig uit het oosten. In het Waddengebied staat soms een vrij krachtige noordoostenwind.

Morgenavond regen- en onweersbuien
Vanuit het zuiden breidt het gebied met regen- en onweersbuien zich noordwaarts uit. Lokaal kan veel regen vallen en er is ook hagel mogelijk. Bovendien zijn windstoten tijdens buien niet uitgesloten. Tot en met de nacht naar woensdag kan op sommige plaatsen wel 30-40 millimeter regen vallen. Dit staat ongeveer gelijk aan een halve maandsom. Het koelt niet verder af dan een graad of 15.

Woensdag drukke ochtendspits
Het merendeel van het land start met veel regen. Hierdoor kan het tot een drukke ochtendspits komen. In de loop van de dag trekken de meeste buien noordwestwaarts weg en wordt het droger. De zon krijgen weinig te zien, mogelijk breekt later op de dag de zon nog eventjes door. Het wordt 18 tot 22 graden bij een matige tot aan zee vrij krachtige wind uit verschillende richtingen.

Daarna vaak droog
Vanaf donderdag komt het dagelijks tot enkele buien, maar de lange droge dagdelen overheersen. Daarbij zal de zon geregeld schijnen. De temperatuur stijgt dan ’s middags naar gemiddeld 20 graden en dit zijn helemaal geen verkeerde waarden voor de tijd van het jaar. Tijdens de nachten is het ongeveer 11 graden.