Omzet bouw in eerste kwartaal nagenoeg gelijk

18-05-2024 JOURE – De omzet van de bouw was in het eerste kwartaal 0,2 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl in het eerste kwartaal van 2023 de omzet nog steeg met 11,9 procent. Destijds waren vooral de prijsstijgingen de oorzaak van de omzetgroei. In het eerste kwartaal van 2024 werden vergunningen afgegeven voor de bouw van 16,0 duizend nieuwe woningen, een toename van 15 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De bedrijven met meer dan 10 werkzame personen zagen hun omzet met 1,5 procent afnemen. Een mogelijke reden is dat de binnenlandse afzetprijzen van hout- en bouwmaterialenindustrie nauwelijks meer stijgen, terwijl de prijsstijging een jaar eerder nog hoger dan 15 procent was. De omzet van de hout- en bouwmaterialenindustrie daalde in het eerste kwartaal  met 13,4 procent. 

In de burgerlijke en utiliteitsbouw is de omzet in het eerste kwartaal met 0,8 procent gedaald. Het derde kwartaal van 2020 is het laatste kwartaal waarin de omzet daalde. Ook hier zetten de bedrijven met meer dan 10 werkzame personen minder om (-3,4 procent). Vergeleken een jaar eerder is de omzet in de grond-, water- en wegenbouw met 1,9 procent gegroeid. In het eerste kwartaal van 2023 steeg de omzet nog met 9,8 procent. De omzet van de gespecialiseerde bouw nam met 0,4 procent toe. Sinds het tweede kwartaal van 2020 is de omzetontwikkeling niet meer zo laag geweest. In het eerste kwartaal van 2023 was de omzetstijging nog 15,6 procent.

Aantal faillissementen neemt toe
Het aantal faillissementen in de bouw bedroeg in het eerste kwartaal 154. Dat zijn er 62 meer dan in het eerste kwartaal van 2023. Bij de algemene bouw is het aantal faillissementen in het eerste kwartaal verdubbeld. Het aantal faillissementen bij de gespecialiseerde bouw steeg met 30 en kwam uit op 82.

15 procent meer vergunde nieuwbouwwoningen in het eerste kwartaal
In het eerste kwartaal van 2024 werden vergunningen afgegeven voor de bouw van 16,0 duizend nieuwe woningen, een toename van 15 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2023 is er een stijging van 11 procent.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd zal worden. Gemeenten verlenen de vergunningen. Per 1 januari is de Omgevingswet ingegaan, waardoor een vergunning via het nieuwe Omgevingsloket aangevraagd kan worden. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening tot realisatie is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, zoals het omzetten van kantoren in woningen, zitten niet in de cijfers over bouwvergunningen voor nieuwbouw.

Bouwkosten voor woningen hoger, voor bedrijfsgebouwen lager
De vergunde bouwkosten voor alle woningen bedroegen 3,7 miljard euro in het eerste kwartaal van 2024. Dit is 30 procent meer dan in hetzelfde kwartaal van 2023. De bouwkosten voor nieuwbouwwoningen stegen met 34 procent naar 3,1 miljard euro. De bouwkosten voor de verbouw van woningen stegen met 11 procent tot 639 miljoen euro.

Voor bedrijfsgebouwen waren de vergunde bouwkosten 1,8 miljard euro in het eerste kwartaal, 16 procent lager dan in hetzelfde kwartaal in het voorgaande jaar. De bouwsom voor de nieuwbouw van bedrijfsgebouwen daalde met 23 procent tot 1,2 miljard euro. De bouwsom voor verbouw steeg met 3 procent naar 558 miljoen euro.