Warm en zonnig lenteweer

10-05-2024 JOURE – De dag begint met wat mist in de noordelijke regio’s, maar al snel wordt het op de meeste plekken op en top lenteweer met veel ruimte voor de zon. Alleen in het uiterste noorden is het mogelijk de hele dag mistig. Het wordt 17 tot 22 graden. In het weekend valt de temperatuur nog wat hoger uit. Zondag kan het zomers warm worden! Vanaf maandag wordt het wisselvallig en levert de temperatuur geleidelijk wat in.

Vanochtend mist in het noorden
De dag begint in de zuidelijke helft op de meeste plekken strakblauw. Boven de rivieren komt regionaal nevel of mist voor. Verder richting het noorden komt lokaal dichte mist voor wat hinderlijk kan zijn voor het verkeer. Houd hier rekening mee als jij vroeg de deur uit moet. De mist zal op de meeste plekken vrij snel oplossen. Halverwege de ochtend schijnt de zon vaak uitbundig. Alleen in het uiterste noorden en op de Waddeneilanden blijft het de hele ochtend grijs.

Vanmiddag heerlijk lenteweer, hoge zonkracht
Het is deze middag op en top lenteweer op veel plekken in het land. Het blijft overal droog en de zon schijnt volop, maar er komen ook enkele stapelwolken en sluierwolken voor. De meeste stapelwolken zijn weggelegd voor het binnenland. Bij een zwakke tot matige wind uit noordelijke richtingen loopt de temperatuur uiteindelijk op naar 17 tot 19 graden in de kustgebieden tot 22 graden in Brabant en Limburg.

Ben jij een lang weekend weg op de Waddeneilanden? Dan kan het vandaag nog wel eens flink tegenvallen. De Wadden, maar ook de noordkust blijven de hele dag namelijk gevoelig voor mist of laaghangende bewolking vanaf zee. Dit wordt ook wel zeevlam genoemd. De temperatuur ligt hier met 12 tot 14 graden ook een stuk lager dan elders in het land.

Een ander aandachtspuntje is de zonkracht vandaag. Voor de eerste keer dit jaar wordt in het midden en zuiden van het land zonkracht 6 verwacht. Elders in het land is sprake van zonkracht 5. Bij zonkracht 6 kan je huid al binnen 15-30 minuten verbranden. Zorg dus dat jij je goed insmeert als je naar buiten gaat!

Vanavond en vannacht kans op noorderlicht in ons land
Het is deze avond overal droog en in het midden en zuiden van het land is de zon nog een lange tijd goed te zien. In de loop van de avond en komende nacht trekt het mistveld dat in het noorden aanwezig is mogelijk wat verder het land op. Hierdoor kan de nacht in de noordelijke provincies met wat mist of laaghangende bewolking verlopen. Elders in het land wisselen sluierwolken en opklaringen elkaar af, waarbij de meeste opklaringen weg zijn gelegd voor het uiterste zuiden. Bij weinig wind koelt het af naar 7 tot 11 graden.

Er bestaat een kans dat we in de nacht naar zaterdag noorderlicht kunnen spotten in ons land! Een sterke zonnevlam is onderweg naar de aarde en in de komende nachten zou dat zomaar spectaculaire plaatjes op kunnen leveren. De weersomstandigheden zijn deze nacht op veel plekken vrij gunstig, maar het moet allemaal wel net goed vallen wil het tot noorderlicht komen. Het enige nadeel is dat we inmiddels alweer halverwege mei zitten en de nachten vrij kort zijn. Het tijdvak waarin we eventueel noorderlicht kunnen spotten is dus vrij beperkt.

Morgen nog wat warmer
Zaterdag is het wederom heerlijk lenteweer. In het noorden kan de dag opnieuw wat mistig van start gaan. Elders in het land begint de dag vrij zonnig. De temperatuur valt nog wat hoger uit dan voorgaande dagen. Het wordt op veel plekken in het land warm met 20 graden. Alleen vlak aan zee en op de Waddeneilanden is het met een graad of 17 iets minder warm. In Utrecht en Amsterdam wordt het een graad of 22 en in het zuidoosten van het land kan het 24 graden worden. Met veel ruimte voor de zon is het heerlijk weer om bij een meertje te gaan liggen of om er lekker op uit te trekken. De wind is meest matig en komt uit oostelijke richtingen.

Zondag lokaal zomers warm
Op zondag valt de temperatuur nog wat hoger uit. De temperatuur stijgt naar 20 tot 23 graden in de kustgebieden tot lokaal zomerse waarden van 25 graden in het binnenland. De wind komt uit het oosten tot zuidoosten, waardoor het ook op de stranden deze zondag warm kan zijn met lokaal 20 graden. Het blijft overal droog met veel ruimte voor de zon. In de loop van de avond neemt de bewolking toe en in de nacht naar maandag kan een enkele (onweers)bui vallen.

Maandag enkele (onweers)buien
Na een paar droge en zonnige lentedagen krijgen we in het begin van de nieuwe week te maken met een heel ander weerbeeld. De wind draait richting het zuiden, waardoor buien richting ons land worden aangevoerd. Lokaal is hierbij wat onweer mogelijk. Naast buien is het ook vaak droog en breekt de zon af en toe door. Het wordt 20 tot 23 graden

Daarna minder warm en wisselvalliger
De dagen daarna blijven we gevoelig voor buien en regengebieden. Vooral dinsdag lijkt weleens vrij nat te kunnen verlopen. De dagen daarna bestaat het weerbeeld voornamelijk uit een mix van buien, wolken en zon. De temperatuur levert na maandag flink in. Halverwege de week liggen de maxima veelal tussen 15 en 20 graden.