‘Langzamer maaien om nesten te beschermen is lastig’

03-05-2024 JOURE – Langzamer maaien om weidevogels te beschermen in het voorjaar is een probleem voor loonwerkers in Friesland. Dat heeft onder andere te maken met tijdsdruk en personeelstekort. Zodra het weer het toelaat, willen veel boeren zo snel mogelijk de eerste snee gras van het land halen. Tegelijk zijn boeren ook verplicht om op de weidevogels in het land te letten. Ze hebben een zorgplicht.

Met vogels in het land is het eigenlijk beter om het maaien uit te stellen, maar langzamer maaien is ook een optie. “Die tijd hebben de boeren niet, onder andere doordat er te weinig loonwerkers zijn en er veel werk te doen is”, aldus Bouwe Hoekstra, loonwerker en bestuurslid van brancheorganisatie Cumela. “De capaciteitsgrenzen bij de loonwerkers komen al in zicht. In een korte tijd moeten ze veel hectares gras maaien, maar ook het bouwland voor de maisteelt en sommige andere gewassen klaarmaken.”

Hoekstra was een van de deelnemers aan een demonstratie over faunavriendelijk maaien. Boeren, loonwerkers en studenten kregen op bijeenkomsten in Sneek en Stiens informatie over hoe men bij het maaien de weidevogels en ander wild zoveel mogelijk met rust kan laten. Ze kregen er krijgen uitleg over een maaimachine met een infrarode sensorbalk die als wildredder werkt en over drones met warmtecamera’s.