Herdenkingsconcert Joure

03-05-2024 JOURE – Morgen kun je in de Hobbe van Baerdtkerk om 20.45 uur luisteren naar een herdenkingsconcert. Samen met het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, Noord Nederlands Kamerkoor en Elisa Maayeshi (sopraan), Femke Hulsman (alt), Edmond Chu 亨 (tenor) en Geert van der Kaaij (Bas) onder leiding van Dirigent Jan Vermaning kun je luisteren naar het Requiem in C minor. 

Over het Requiem
Michael Haydn schreef de kMissa pro Defunctis, Klafsky I: 8, MH 155, na de dood van de graaf aartsbisschop Sigismund von Schrattenbach in Salzburg in december 1771. Haydn voltooide het Requiem voor einde van het jaar met de ondertekening van het ‘S [oli] D [eo] H [onor] et G [loria.] Alleen aan God de eer! Aan het begin van dat jaar stierf zijn dochter Aloisia Josefa en historici geloven dat zijn eigen persoonlijke verlies de motivatie was voor deze compositie.

Zowel Leopold als zijn zoon Wolfgang Amadeus Mozart waren aanwezig bij de eerste drie optredens van Haydn’s Requiem in januari 1772, Het Requiem van Michael Haydn beïnvloedde Wolfgang bij het schrijven van zijn eigen Requiem in D minor, K. 626.