Warme dagen op komst

05-04-2024 JOURE – We kunnen tijdelijk gaan genieten van heerlijk lenteweer met temperaturen die zeer hoog uit vallen voor deze tijd van het jaar. Vanochtend regent het op veel plekken nog, maar vanmiddag is het overwegen droog en vrij zonnig. Het wordt 15 tot 19 graden. Morgen verloopt droog, zonnig en zeer warm. Regionaal kunnen we zelfs zomerse waarden gaan halen! Ook zondag en maandag kan het in het zuidoosten nog warm worden met 20 graden, daarna levert de temperatuur geleidelijk verder in.

Vanochtend nat op veel plekken
Aan het begin van deze ochtend trekken enkele buien over ons land. Deze buien trekken al vrij snel via Duitsland weg, waarna het op veel plekken tijdelijk even droog is met mogelijk een glimp van de zon. Al vrij snel trekt vanuit het westen echter een nieuw gebied met buiige regen over ons land. In de tweede helft van de ochtend is op veel plekken dan ook de paraplu enige tijd nodig.

Vanmiddag later droog met zon, stevige wind
Het regengebied trekt deze middag via het oosten het land uit. Halverwege de middag is het overwegend droog en vanuit het westen breiden brede opklaringen zich uit over het land. De zon schijnt geregeld en de temperatuur loopt uiteindelijk op naar 14 tot 16 graden in de kustgebieden tot lokaal 19 graden in Limburg. Dat is een stuk hoger dan de 12 tot 15 graden die gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. De wind is wel een aandachtspuntje deze middag. Er staat een matige tot aan de noordwestkust tijdelijk een harde zuidwester, 4-7 Bft. Bovendien kunnen in de de kustgebieden windstoten voorkomen tot circa 75 km/uur. In de avond neemt de wind snel in kracht af

Vanavond en vannacht meer bewolking
Aan het begin van de avond komen brede opklaringen voor en is de zon eerst nog even goed te zien. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking geleidelijk toe. Vannacht hebben we te maken met een mix van wolkenvelden, maar ook enkele opklaringen. Uit de dikkere bewolking kan een spatje regen vallen. Het koelt af naar 10 tot 13 graden.

Morgen warmste 6 april ooit?
Zaterdag kunnen we gaan genieten van een heerlijke lentedag. En misschien zelfs wel een beetje zomers. Vanuit het zuiden wordt zeer warme lucht aangevoerd en de temperatuur loopt dan ook flink op. In heel het land krijgen we te maken met maxima ruim boven de 20 graden. In het midden van het land wordt het 23 tot lokaal 25 graden en in het zuidoosten van het land kan het lokaal zelfs 27 graden worden. Daarmee is de kans groot dat we de warmste 6 april ooit gaan beleven!

Aangezien de hoge temperaturen gepaard gaan met flink wat zon kan de korte broek zeker weer eens aan! Strakblauw is de lucht niet, want er trekken enkele velden met hoge sluierwolken over het land. Later op de dag zit er ook flink wat Saharalucht in de lucht. Hierdoor kan zowel de zonsondergang fel oranje kleuren. De wind is matig tot vrij krachtig en komt uit zuidelijke richtingen.

Zondag nog steeds zacht
Op de tweede weekenddag is het weerbeeld weer een stuk wisselvalliger. In de vroege ochtend zijn landinwaarts enkele buien mogelijk, maar een groot gedeelte van de dag verloopt op de meeste plaatsen droog. In de avond kan vooral landinwaarts weer enige tijd regen vallen. De zon zien we overdag weinig en de middagtemperatuur valt met 16 tot 20 graden iets lager uit dan op zaterdag.

Maandag licht wisselvallig
Op de eerste dag van de nieuwe week hebben te maken met een mix van zon, wolken en enkele buien die over het land trekken. Het is dan ook raadzaam om onze regenradar te bekijken als jij de deur uit moet. Het is nog steeds zacht met maxima van 15 tot 20 graden.

Daarna scherpe temperatuurdaling
De dagen daarna levert de temperatuur flink in en zien we veelal maxima die uitkomen tussen 12 en 15 graden. De wind komt voornamelijk uit het zuidwesten waardoor we gevoelig blijven voor buien of regengebieden.