Examinator sjoemelde met honderden bouwdiploma’s

05-04-2024 JOURE – Een 62-jarige man uit Friesland is afgelopen week aangehouden door de Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie op verdenking van fraude met examens voor VCA-diploma’s voor in de bouw en de chemische industrie.

Dat meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie aan Het Misdaadbureau van Omroep WNL. Het gaat om zeker 1300 diploma’s die inmiddels ongeldig zijn verklaard. Daarnaast is de examinator op non-actief gezet.

In de bouw of industrie kunnen ongelukken gebeuren door bijvoorbeeld het werken op hoogte of met zware materialen, grote machines en gevaarlijke stoffen. Werknemers op de bouwplaats moeten daarom veelal een VCA-diploma in het bezit hebben, zodat ze de veiligheidsvoorschriften en regels kennen en kunnen toepassen. Een 62-jarige man uit Friesland nam als examinator dit soort testen af, maar heeft hierbij tussen begin 2019 en begin 2021 kandidaten geholpen bij het behalen van hun examen. Hij deed dit onder andere door antwoorden voor te zeggen of zelf in te vullen.

Het gaat in totaal om zeker 1300 VCA-diploma’s die inmiddels ongeldig zijn verklaard. Dat wil zeggen dat ze uit het systeem, het Centraal Diploma Register, zijn gehaald. Bedrijven krijgen hiervan geen melding. Daarom vreest de Arbeidsinspectie dat er nog steeds mensen werken met die diploma’s en dus roept de Arbeidsinspectie bedrijven op om het Centraal Diploma Register te checken.

Hoe is de Arbeidsinspectie de frauderende examinator op het spoor gekomen? Martine Suijkerbuijk, hoofd Opsporing van de Nederlandse Arbeidsinspectie, vertelt er vanavond over in Het Misdaadbureau vanaf 19.00 uur op NPO Radio 1. Het Misdaadbureau