Boetes voor veetransporteurs vanwege onjuist gebruik van tasers

24-03-2024 JOURE – Vier Nederlandse transportbedrijven zijn beboet door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vanwege het onjuist gebruik van stroomstootapparatuur bij het opdrijven van varkens. De overtredingen kwamen aan het licht door undercoverbeelden van de organisatie Varkens in Nood. Daarop is te zien hoe transporteurs de regels voor het gebruik van tasers structureel overtreden.

De NVWA onderzocht de betreffende bedrijven na handhavingsverzoeken van Varkens in Nood. Alle transporteurs kregen een bestuurlijke boete van 3.000 euro. Een van de bedrijven ontving daarnaast ook een last onder dwangsom. Als deze transporteur opnieuw de fout ingaat, volgt een boete van 25.000 euro per overtreding, met een maximum van 100.000 euro.

Volgens Europese regels moet het gebruik van stroomstoten zoveel mogelijk worden vermeden. De taser mag uitsluitend worden ingezet als een volwassen varken weigert te lopen, terwijl het dier genoeg ruimte vóór zich heeft om naartoe te bewegen. Het varken mag in dat geval slechts een enkele, korte schok van één seconde krijgen op de spieren van de achterpoten. De taser mag niet worden gebruikt op andere lichaamsdelen en het herhaaldelijk toedienen van schokken is ook verboden.