Dierenarts ontwikkelt methode om welzijn van legkippen te meten

16-03-2024 JOURE – Bioloog en veterinair Vera Bavinck, als dierenarts werkzaam in de pluimveesector, heeft met KipUP een methode ontwikkeld om het welzijn van legkippen te meten en te verbeteren. Ze richt zich daarmee op pluimveehouders, dierenartsen en andere erfbetreders. Via een reeks gerichte vragen in een veilige, online omgeving, biedt KipUP direct inzicht in het gedrag, de gezondheid en de huisvesting van de kippen, en belicht het verbeterpunten. 

KipUP biedt een praktische methode waarmee het welzijn van kippen objectief kan worden beoordeeld en gekwantificeerd. De metingen worden in de stal verricht en zijn diergebonden. Dit geeft een nauwkeurig beeld van het welzijn van de legkippen. Door vier metingen uit te voeren gedurende het leven van een koppel legkippen ontstaat een duidelijk beeld van onderdelen die verbeteren of verslechteren tijdens het gehele leven van de kip.
 
Vera Bavinck lanceerde haar methode afgelopen donderdag. De methode KipUP is gebaseerd op de principes van het Welfare Quality-protocol van de Europese Unie. De vragen zijn verdeeld over 6 categorieën: huisvesting, verrijking, gedrag, veren & huid, individuele dieren en vogelmijt. Deze categorieën krijgen een score van 1 (slecht) tot en met 5 (uitstekend). Het resultaat wordt visueel weergegeven in een hexagram, waardoor er direct een helder beeld ontstaat van de risico’s en verbeterpunten.