Korte celstraffen uitgesteld vanwege te weinig personeel

16-03-2024 JOURE – Wie ingepland stond voor een korte celstraf loopt de kans dat de straf uit wordt gesteld. Daarnaast mogen mensen die normaal gesproken op een maandag vrij zouden worden gelaten op vrijdag naar huis. Deze maatregelen worden genomen omdat er een groot tekort aan personeel is binnen de gevangenissen.

De (nood)maatregelen gelden in ieder geval voor de komende maanden. In juli zal er worden gekeken of de maatregelen weer in kunnen worden getrokken. In november werden ook al een aantal straffen opgeschort vanwege het probleem. De straffen zullen nog wel moeten worden uitgezeten. Door het personeelstekort staan er nu structureel 330 cellen leeg in Nederland.

Naast extra personeel wordt er ook gekeken naar de mogelijkheid om de straffen buiten een cel te laten uitzitten bijvoorbeeld door de straf op de Beperkt Beveiligde Afdeling te laten uitzitten. Ook zou de enkelband meer kunnen worden ingezet.