Vier dodelijke gevallen door kinkhoest

16-03-2024 JOURE – Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) maakt zich zorgen over de toename van het aantal gevallen kinkhoest bij baby’s. Dit jaar zijn er al 4 baby’s overleden aan de ziekte. Normaal zijn dit er 1 of 2 per jaar. Het aantal meldingen van kinderen met kinkhoest stijgt al een aantal jaren. Op dit moment zijn er 200 a 300 gevallen per week die ze binnen krijgen.

Eerder was de stijging alleen in gebieden terug te vinden die gelovig zijn omdat hier zich veel ongevaccineerden bevinden. Vaccinatie zorgt ervoor dat zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s beschermd zijn tegen kinkhoest. Omdat ouders en kinderen niet ingeënt worden neem het risico op uitbraken toe.

Besmettelijk
Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die door een bacterie maanden aan kan houden. Bij kinderen is het gevaarlijk omdat er een gebrek aan zuurstof ontstaan waardoor er hersenbeschadiging optreedt. Meer dan 50% van de baby’s belanden in het ziekenhuis. Naast de kinkhoest maakt het RIVM zich ook zorgen over de toename van onder andere polio, mazelen, de bof en rodehond. Deze ziekten kunnen ook voorkomen worden door een simpele vaccinatie.