Prachtige lentedag

08-03-2024 JOURE – Het wordt vandaag schitterend weer, want de hele dag is het zonovergoten. We beginnen de dag met koud weer. Tijdens de vroege ochtenduren ligt de temperatuur namelijk nog dicht bij het vriespunt. De kans is dan ook aanwezig dat je je autoruiten moet krabben. Op grote schaal stijgt de temperatuur uiteindelijk naar 10 tot 12 graden, alleen op de Waddeneilanden blijft het kwik steken op een graad of 8. Er staat wel een matige tot aan zee vrij krachtige oostenwind die de gevoelstemperatuur wat lager laat uitkomen. Uit de wind voelt het lenteachtig aan.

Vanavond helder, later meer bewolking
Tijdens de avond is het overal helder. In de loop van de nacht neemt de bewolking vanuit het zuiden toe en kan lokaal een spatje regen vallen, maar veel stelt het niet voor. De minima liggen tussen +1 graad in het noordoosten en 3 tot 5 graden op de plaatsen waar het bewolkt is geraakt. De oostenwind is landinwaarts zwak tot matig en aan zee en langs het IJsselmeer af en toe vrij krachtig, windkracht 5.

Morgen droog met zon en wolken
Er is ruimte voor zonnige perioden, maar er zijn ook velden met (hoge) bewolking aanwezig. Het blijft overal droog. De wind komt uit het zuidoosten tot oosten en brengt zachte lucht met zich mee. Het wordt 10 graden in Kop van Noord-Holland tot 14 of 15 graden in Noord-Brabant en Limburg. In Utrecht en Gelderland stijgt de temperatuur naar zo’n 13 graden. Op de Waddeneilanden blijft de middagtemperatuur met maximaal 8 graden behoorlijk achter. In de avond neemt in het zuiden de kans op een enkel buitje toe.

Zondag meer bewolking
De zon krijgen we minder vaak te zien dan op zaterdag, want de bewolking heeft over het algemeen de overhand. Lokaal kan een licht buitje vallen, maar veel stelt het niet voor. De middagtemperatuur ligt tussen 11 en 13 graden, alleen op de Waddeneilanden valt de temperatuur een aantal graden lager uit.

Na het weekend minder zacht
Vanaf maandag is er vaak veel bewolking aanwezig en lokaal kan een lichte bui vallen, maar vaak blijft het droog. Grote neerslaghoeveelheden staan de komende tijd dan ook niet op het programma. Overdag wordt geleidelijk koeler. Tijdens de nachten komt het niet meer tot vorst. Later volgende week kunnen we mogelijk weer op wat meer zonuren rekenen.