Bijna 70% van MKB moet deel energiecompensatie terug betalen

08-03-2024 JOURE – Bijna 70% van de ondernemers in het Midden en Kleinbedrijf die vorig jaar energiecompensatie hebben aangevraagd, moeten een deel van dat voorschot terugbetalen. Dat meldt het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Gas en elektra bleek achteraf goedkoper te zijn dan als het bedrag wat werd voorgeschoten. Daarom moeten veel ondernemers nu een deel of in sommige gevallen het voorschot terugbetalen.

In totaal zijn er 200 bedrijven die het gehele bedrag van de maximale subsidie van €160.000,- terug moeten betalen. Voor ruim 25% van de ondernemers betekend het dat zij ook het gekregen voorschot in zijn geheel terug moeten betalen. Vanaf de eerste week van april kunnen ondernemers een verzoek tot betaling krijgen.

In totaal deden er ruim 10.800 bedrijven een beroep op een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. De energiecompensatie kon worden aangevraagd tussen 1 november 2022 tot en met 31 december vorig jaar.