Het is de warmste februarimaand ooit

25-02-2024 JOURE – We beleven de warmste februari ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur in De Bilt komt uit tussen 8,1 en 8,3 graden. Daarmee wordt het oude record van 7,6 graden uit 1990 met zekerheid gebroken. Normaal is het in februari gemiddeld 4,2 graden; dat is gemiddeld over de periode 1994-2023.

In de top 10 van warmste februarimaanden staan inmiddels vijf maanden uit deze eeuw. Naast 2024 zijn dat 2002, 2014, 2020 en 2022. Het midden van de maand verliep het zachtst. De periode van 11 tot en met 20 februari was dan ook recordwarm. Het was in de Bilt gemiddeld 9,5 graden tegen 4,1 normaal.

Zachte zuidwestenwinden
Het recordzachte weer in februari wordt veroorzaakt door zuidwestenwinden. Daarmee werd bijzonder zachte lucht aangevoerd. Doordat de meeste nachten zacht en windrijk verliepen kwam het amper tot vorst en overdag lag de temperatuur meestal rond of boven 10 graden. Het aantal dagen met maxima boven 10 graden is 17 en ook dat is een nieuw record. Tot dusver was dit record 16 dagen gemeten in 1990 en 2019. Mogelijk komt er nog een dag met 10 graden bij.

De temperatuur lag van 1 tot en met 20 februari ‘s nachts gemiddeld zelfs 6 graden boven normaal en overdag 4,5 graad boven normaal. Tot dusver vroor het slechts twee keer nipt met -0,2 graden als minimumtemperatuur op 7 en 8 februari. De slotweek van februari verloopt met wat meer normale temperaturen, waarbij het ‘s nachts misschien nog een enkele keer tot vorst komt en overdag een graad of 8 is.

Lentedag op 15 februari, verder geen uitschieters
Opvallend is dat deze recordwarme maand weinig datum-warmterecords opleverde. Het was continu zacht tot zeer zacht, maar slechts één keer kwam het tot een echte uitschieter. Dat was op 15 februari. Het werd toen 15,5 graden in De Bilt, dat betekende de eerste officiële lentedag en de warmste 15 februari ooit gemeten. Het warmst werd het die dag in Woensdrecht met 18,0 graden. Niet eerder was het op 15 februari ergens in ons land zo warm en het was ook voor het eerst dit jaar dat lokaal de 15 graden werd overschreden.

Op 15 februari was er in de middag ook best wat ruimte voor de zon en daarmee voelde het echt lenteachtig aan. De rest van de maand was het weerbeeld vaak grijs en regelmatig waaide het flink. Het voelde hierdoor minder zacht dan de thermometer aanwees.

Een van de natste februarimaanden ooit
Februari is niet alleen recordwarm, maar behaalt ook een top-notering wat betreft de neerslag. Gemiddeld over het land komen we uit op 110-120 mm en daarmee komt februari 2024 op een vierde of vijfde plek uit in de lijst met natste februarimaanden sinds de start van de metingen in 1906. Recordhouder blijft februari 2020 met landelijk gemiddeld 144 mm. Februari zal als bijzonder somber de boeken ingaan met 50-60 uur zon tegen 96 normaal.