Vrij koud en in het midden en zuiden regen

26-02-2024 JOURE – Het is bewolkt en in het midden en zuiden regent het. In het noorden is het droog. De regen trekt later vanmiddag zuidoostwaarts weg. Het wordt 6 of 7 graden, maar door een stevige noordoostenwind voelt het koud aan. De komende dagen is het overwegend droog en loopt de temperatuur geleidelijk op.

Vanochtend vrij koud met in het zuiden en midden regen
De bewolking overheerst en vooral in het zuiden valt flink wat regen. Er kan met gemak 10 tot 15 millimeter vallen. Ook in het midden van het land is het bewolkt en daar valt af en toe regen en motregen, maar de neerslaghoeveelheden zijn een stuk kleiner. In Drenthe, Groningen, Friesland en de Noordoostpolder blijft het droog en ook in grote delen van Noord-Holland is en blijft het droog. Er waait een matige tot vrij krachtige, aan de kust krachtige noordoostenwind en het is halverwege de ochtend ongeveer 4 graden. Voor het gevoel ligt de temperatuur rond het vriespunt, dus kleed je warm aan.

Vanmiddag noorden droog, elders wegtrekkende regen
In het midden en zuiden is het eerst nog bewolkt en regenachtig. In het noorden is het droog en daar kan de zon af en toe doorbreken. De regen verpieterd wat en op steeds meer plaatsen wordt het droog. De noordoostenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot soms hard, windkracht 4 tot 7. De temperatuur komt uit op maximaal 5 of 6 graden in de gebieden met regen en 7 in het noorden. De stevige noordooster maakt het nog steeds koud met een gevoelstemperatuur een paar graden boven nul.

Vanavond wegtrekkende regen
In het zuiden en zuidoosten valt eerst nog wat regen, maar de regen trekt geleidelijk het land uit. Elders is het droog en klaart het breed op. De noordoostenwind neemt geleidelijk in kracht af en de temperatuur ligt halverwege de avond tussen 3 en 6 graden.

Vannacht koude nacht met brede opklaringen
Tijdens de nachtelijke uren is het helder en droog. De noordoostenwind neemt verder af naar zwak tot hooguit matig en in het oosten en zuidoosten kan nevel en mist voorkomen. De temperatuur daalt in het noorden en oosten naar waarden in de buurt van het vriespunt en lokaal kan het een graadje vriezen. Elders blijft het kwik 1-2 graden boven nul.

Morgen droge dag met zonneschijn
Morgenochtend schijnt de zon flink en is het overal droog. In het oosten en zuidoosten start de dag grijs met laaghangende bewolking, nevel en mist. De temperatuur ligt de eerste uren dicht bij het vriespunt, rond 11 uur is het van oost naar west 4 tot 6 graden.

In de middag zijn er perioden met zon, maar er zijn ook stapelwolken en vanuit het westen verschijnt hoge bewolking. In het zuidoosten kan het nog een tijdje grijs en bewolkt zijn. Het is overal droog en bij een zwakke noordenwind loopt het kwik op naar 8 of 9 graden. Doordat er duidelijk minder wind staat doet het ook minder koud aan.

In de avond en nacht naar woensdag is er een mix van wolken en opklaringen. Het blijft op de meeste droog, alleen in het noordwesten kan wat lichte regen vallen. De zwakke wind draait geleidelijk naar het zuidwesten. De temperatuur daalt landinwaarts tot rond het vriespunt. In de kustgebieden blijft de temperatuur 2 tot 4 graden boven nul.

Woensdag mix van zon en wolken
Opnieuw staat er een droge dag op het programma. Het weerbeeld laat een mix zien van zon en wolken en er waait een zwakke tot matige westen- tot zuidwestenwind. Daarmee wordt vrij zachte lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar ongeveer 10 graden.

Donderdag vanuit het westen regen
De recordwarme, kletsnatte en sombere februarimaand heeft een dag extra en het is op deze schrikkeldag eerst droog en in het oosten schijnt af en toe de zon. Vanuit het westen neemt de bewolking toe en volgt wat lichte regen. De zuidenwind is matig tot vrij krachtig en het is opnieuw zacht. De temperatuur stijgt naar 11 graden in het noorden en lokaal 13 in het zuiden.

Daarna licht wisselvallig
Tijdens de eerste dagen van maart schijnt af en toe de zon, maar er is ook dagelijks kans op enkele buien. De wind waait uit een overwegend zuidelijke richting en is matig tot aan zee krachtig en daarmee wordt vrij zachte lucht aangevoerd. De temperatuur komt uit op waarden tussen 9 en 12 graden en daarmee start maart vrij zacht. Normaal is het begin maart een graad of 8.