Wisselvallig met vrij zachte temperatuur

19-02-2024 JOURE – Vandaag neemt de bewolking toe en volgt vooral in de middag regen bij maxima van 9 tot 11 graden. In de avond wordt het droger en dat droge weerbeeld staat ook voor dinsdag op het programma met vergelijkbare temperaturen. Woensdag volgt opnieuw regen en ook donderdag trekken regelmatig buien over bij een stevige zuidwestenwind. Vanaf het weekend gaat de temperatuur wat omlaag en zien we iets vaker de zon. Wel blijft de kans op buien aanwezig.

Vanochtend af en toe motregen
Vanuit het westen raakt het snel bewolkt en er is wat motregen mogelijk. De wind is daarbij overwegend westelijk en matig van kracht, waarbij de temperatuur rond 8 of 9 graden ligt.

Vanmiddag regenachtige perioden
De bewolking wordt dikker en uiteindelijk gaat het op veel plaatsen van tijd tot tijd regenen. Grote neerslaghoeveelheden staan niet op het programma, maar een paraplu is zeker aan te raden. De westenwind trekt nog wat aan naar mogelijk vrij krachtig aan zee, boven land blijvend matig. De maxima liggen tussen 9 en 11 graden.

Vanavond en vannacht: droger met soms opklaringen
Aan het begin van de avond wordt het vanuit het westen droger en zijn er vooral in de westelijke helft opklaringen. De nacht verloopt droog, maar de bewolking neemt wel weer toe. Bij een matige westen- tot noordwestenwind daalt de temperatuur naar 5 of 6 graden, in opklaringen mogelijk richting 3 graden. Daarbij is lokaal ook kans op wat mist.

Morgen grijs en overwegend droog
Dinsdag is het grijs, maar op veel plaatsen verloopt de dag wel droog. Mogelijk dat het zonnetje in de ochtenduren lokaal nog even door de bewolking heen prikken. In de namiddag is een enkel buitje niet uitgesloten. De westenwind draait naar zuidwest en is matig boven land en vrij krachtig aan zee. De maxima liggen rond 9 graden op de Wadden, 11 graden landinwaarts en lokaal kan in het zuidoosten 12 graden worden aangetikt.

Woensdag in de middag regen
Na een vrijwel droge nacht is het ook in de ochtend nog overwegend droog. Toch is dat droge weer maar van korte duur, want in de middag volgt vanuit het westen steeds vaker regen. Het waait stevig door met een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind, later in de middag mogelijk krachtig aan zee. Met die zuidwestenwind wordt het opnieuw vrij zacht met temperaturen tussen 9 en 12 graden.

Donderdag stevige buien en veel wind
De meeste onstuimige dag staat donderdag op de planning, wanneer vanuit het zuidwesten regelmatig buien overtrekken. Er kan regionaal dan ook weer een flinke plens water vallen. De zuidwestenwind is eerst nog overwegend matig, maar neemt in de loop van de dag in kracht toe naar vrij krachtig boven land en mogelijk hard aan zee. Het is nog onzeker hoe sterk het windveld precies uitpakt, maar hoe dan ook moet er rekening gehouden worden met een zware avondspits. Ondanks de regen wordt donderdag wel de zachtste dag van de week met 11 tot 14 graden.

Daarna licht wisselvallig en minder zacht
Ook vanaf vrijdag blijft het wisselvallig weer met soms enkele buien, maar tussendoor zijn er wel vaker droge momenten met ruimte voor de zon. De zuidwestenwind zwakt wat af en is meest matig van kracht. Het meest opvallend is dat de temperatuur overdag niet meer boven 10 graden uitkomt en vaak tussen 7 en 9 graden ligt. Zeker in de nachten neemt daarbij de kans op vorst aan de grond toe, maar van echt winterweer is voorlopig geen sprake.