HZPC rekent op solide resultaat over boekjaar 2023/2024

19-02-2024 JOURE – Aardappelveredelingsbedrijf HZPC verwacht over het boekjaar 2023/2024 een vergelijkbaar resultaat te behalen als in het jaar 2022 / 2023. Het bedrijf gaat uit van een omzet van ongeveer 420 miljoen euro en een bruto marge van 71 miljoen. Het nettoresultaat wordt geschat tussen 5 miljoen en 7 miljoen euro.

Het oogstjaar 2023 leverde in Europa, met name in Nederland, een lage opbrengst per hectare pootaardappelen in de potermaten op. Dit komt door een laat en nat voorjaar gevolgd door warme en droge maanden. Hierdoor kan  HZPC vanuit Europa beduidend minder tonnen verkopen dan gepland.

Veel klanten kopen dit jaar ook bovenmaten om die als pootaardappel te gebruiken. Daarmee wordt een deel van het tekort aan beschikbaarheid gecompenseerd. In landen buiten de Europese Unie is daar veelal toestemming van de overheid voor nodig. Een uitzondering wordt zelden gegeven, maar dit jaar zijn deze uitzonderingen gemaakt. Buiten Europa zijn de opbrengsten over het algemeen juist hoger dan gemiddeld en groeit HZPC 

De verwachting is dat het totale tonnage dat wordt verkocht of door licentienemers wordt afgezet, met 3% toeneemt, ondanks de daling in directe verkopen vanuit Europa van ruim 10%. Het tonnage in licentie geteeld door licentienemers groeit met 25%, vooral in Amerika en Azië. Door de veranderende verhouding tussen directe verkopen en tonnen geproduceerd door licentienemers, in combinatie met gestegen verkoopprijzen, blijft de omzet circa 420 miljoen euro.

Het veredelingsbedrijf voorziet een gelijkblijvende bruto marge van 71 miljoen euro en gelijkblijvende normale operationele kosten. Ze verwacht echter hogere totale kosten door mogelijke voorzieningen voor moeilijk inbare debiteuren in politiek onrustige regio’s in de wereld. Dit element veroorzaakt onzekerheid in de verwachting van het eindresultaat. Het nettoresultaat van Royal HZPC Group wordt geschat tussen 5 miljoen en 7 miljoen euro, exclusief kosten van het Connecting Growers programma.