Wisselvallige vrijdag

16-02-2024 JOURE – Het is deze dagen wisselvallig en opvallend zacht. Ook vandaag is dit weer het geval. We hebben eerst te maken met af en toe wat regen bij temperaturen tot ruim in de dubbele cijfers. Vanmiddag wordt het vanuit het westen droog. Het weekend laat twee verschillende gezichten zien. Zaterdag is het droog met soms wat zon, maar zondag gaat er opnieuw een flinke bak water vallen.

Vanochtend zacht en later nat
De dag begint opvallend zacht met temperaturen die in het zuiden lokaal zelfs de 14 graden aantikken. In de vroege ochtend is het op een lokale bui na overal droog en lokaal schijnt de zon nog even. In de loop van de ochtend trekt een gebied met buiige regen van west naar oost over het land. Op veel plekken gaat het dan enige tijd regenen en komt de paraplu weer goed van pas. Het is dan ook geen slecht idee om onze regenradar te bekijken als je naar buiten moet.

Vanmiddag vanuit het westen droog met soms wat zon
Deze middag trekt de regen via het oosten ons land uit. Hierachter is het overal droog en komen opklaringen voor. In de westelijke provincies is de zon nog enige tijd te zien voordat die onder gaat! In het oosten blijft het grotendeels bewolkt. De hoogste temperaturen bereiken we vandaag aan het einde van de ochtend/begin middag. Het is op veel plekken dan zeer zacht met 12 tot 14 graden. Nadat het regengebied is overgetrokken draait de meest matige zuidwestenwind naar het westen en wordt iets minder zachte lucht aangevoerd. Aan het einde van de middag wijzen de thermometers in ons land 8 tot 11 graden aan.

Vanavond en vannacht mix van wolken en opklaringen
Het is vanavond en vannacht op de meeste plaatsen droog. Lokaal kan een enkele bui vallen, maar veel stelt het niet voor. Wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar regelmatig af en het koelt uiteindelijk af naar 5 tot 8 graden. Daarmee is het iets frisser dan voorgaande nachten, maar alsnog alles behalve koud voor de tijd van het jaar. Gebruikelijke minima voor halverwege februari liggen doorgaans net boven het vriespunt.

Morgen prima buitenweer
Zeer lokaal is een enkele bui niet uitgesloten, maar op de meeste plaatsen verloopt de dag gewoon droog. Vooral in de noordelijke helft is veel ruimte voor de zon. Elders in het land komt laaghangende bewolking voor. Vooral in het zuidoosten kan deze bewolking vrij hardnekkig zijn en mogelijk een vrij groot gedeelte van de dag blijven hangen. De temperatuur stijgt naar 9 graden op de Waddeneilanden tot een graad of 12 landinwaarts. Wind staat er nauwelijks.

Zondag wederom kletsnat
De verschillen zijn dit weekend groot en dat is duidelijk te zien aan de twee verschillende weerbeelden op zaterdag en zondag. In de vroege ochtend is het op veel plaatsen nog droog, maar al snel trekt een grootschalig regengebied over ons land. Het gaat in heel het land een geruime tijd regenen. De zon gaan we nergens zien en op veel plekken kan in totaal 10 tot 20 mm regen vallen. De maxima komen uit tussen 10 en 12 graden en daarmee blijft het zacht. De wind is matig tot aan zee tijdelijk (vrij) krachtig, 3-6 Bft. Pas richting het einde van de avond verlaat de laatste regen ons land via het oosten. Daarmee is deze zondag meer een dag om lekker binnen op de bank te blijven.

Maandag enkele buien
Op de eerste dag van de nieuwe week houden we het wederom niet geheel droog. Zo nat als zondag wordt het zeker niet, maar verspreid over het land zijn buien mogelijk. Tussen de buien door zijn ook flink wat droge momenten waarbij sporadisch de zon even door kan breken. Zonovergoten wordt het zeker niet. Aan de temperatuur verandert weinig. Het wordt 9 tot 11 graden bij een meest matige wind uit het westen.

Daarna eerst droger
Dinsdag lijkt zo goed als droog te verlopen, maar een lange droge periode lijkt er ook volgende week nog niet in te zitten. De dagen daarna blijven we gevoelig voor buien of regengebieden die vanaf de Atlantische Oceaan worden aangevoerd. Aan de temperatuur verandert weinig en dat betekent dat van winterweer absoluut geen sprake is.