Grijze dagen op komst

02-02-2024 JOURE – De komende tijd zijn het vaak wolken die ons weerbeeld gaan bepalen. Vanochtend schijnt de zon nog enige tijd, maar in de middag is het overal grijs. Het wordt 8 tot 10 graden. Het weekend verloopt grijs met af en toe een spatje regen. Zondag kan het regionaal wat langer regenen. Het blijft zeer zacht. Volgende week wordt het mogelijk een stuk natter.

Vanochtend droog en eerst nog wat zon
De dag begint droog met eerst nog flink wat ruimte voor de zon. Vanuit het westen neemt in de loop van de ochtend de bewolking toe en de tweede helft van de ochtend verloopt dan ook overwegend bewolkt.

Vanmiddag lokaal een spatje motregen
Deze middag overheerst de bewolking, maar het blijft op de meeste plaatsen droog. In de loop van de middag kan uit de dikkere bewolking lokaal een spatje motregen vallen. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 8 tot 10 graden. Hierbij waait een matige tot aan zee vrij krachtige (zuid)westenwind, 3-5 Bft.

Vanavond en vannacht zachte nacht
Ook vanavond en vannacht is het bewolkt. Komende nacht kan vooral in de noordelijke helft af en toe regen vallen. In de zuidelijke helft blijft het vaker droog. Door een combinatie van een stevige zuidwestenwind en een dikke laag bewolking koelt het vannacht nauwelijks af. Het blijft dan ook zeer zacht met minima rond een graad of 9.

Morgen grijs en af en toe regen
We beginnen het weekend met grijs en zacht winterweer. In de vroege ochtend kun je de handschoenen dan ook zeker thuis laten, want de thermometers wijzen op veel plekken in het land al 10 graden aan. Veel warmer wordt het ook niet, maar lokaal kan de temperatuur in de middag uiteindelijk oplopen naar een graad of 12. Helaas worden deze relatief hoge temperaturen voor de tijd van het jaar niet gecombineerd met veel zon. Sterker nog, de bewolking overheerst overal en af en toe is een spatje regen mogelijk. Zaterdagavond kan het vooral in het midden en zuiden ook wat steviger regenen. De wind is matig tot aan zee (vrij) krachtig en komt uit westelijke richtingen, 3-6 Bft.

Zondag perioden met regen
Op de tweede dag van het weekend verandert er weinig. Het is wederom grijs en verspreid over het land is wat regen mogelijk. Vooral in het midden en noorden kan het ook langdurig regenen. In het zuiden is het vaker droog. Het blijft zeer zacht met maxima die uitkomen tussen 10 en 12 graden. Normale waarden voor begin februari liggen rond een graad of 6.

Maandag overwegend droog
In de nieuwe week krijgen we tijdelijk te maken met een weersverbetering. De dag verloopt overwegend droog en opnieuw zeer zacht. Later op de dag komen enkele brede opklaringen voor. De middagtemperatuur ligt tussen 10 en 13 graden en met een zonnetje erbij is het dan ook heerlijk weer om erop uit te trekken. Daarmee lijkt het eerder lente dan hartje winter. Toch kunnen we niet lang genieten van deze lenteachtige taferelen.

Terugkeer naar kletsnat winterweer?
De paraplu kan weer uit de kast, want vanaf dinsdag worden bijna dagelijks buien of regengebieden richting ons land aangevoerd. Een vrij stevige westen- tot zuidwestenwind blijft vrij zachte lucht aanvoeren. De temperatuur ligt overdag rond een graad of 10 en in de nachten ligt het kwik ruim boven nul. Richting het weekend daalt de temperatuur wel geleidelijk en lijkt de winter een poging te doen om terug te keren in ons land. Of dit ook echt gaat lukken is nu nog vrij onzeker. Voordat het zover is moeten we eerst nog even rekening houden met zacht en nat winterweer.