Tijdelijk Noodfonds energie

02-02-2024 JOURE – Het Noodfonds geeft huishoudens steun bij een deel van de energierekening. Het Noodfonds kijkt naar hoe hoog de rekening voor gas, warmte en elektriciteit is. En naar het inkomen van de volwassen mensen in jouw huishouden. Als het verschil te groot is, verlaagt jouw energieleverancier een deel van de energierekening voor een periode van zes maanden.

Wanneer kan je steun krijgen
– Je huishouden heeft een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 3.200,- (alleenstaande) of € 4.480,- (samenwonend). Er hoort ook 8% vakantiegeld bij.
– Je huishouden heeft een energiecontract voor gas, stroom of stadswarmte op naam van een persoon uit het huishouden.
– De energiekosten van je energieleverancier zijn hoger dan 8 tot 10 procent van het bruto-inkomen per maand.
– Het maakt niet uit welke energieleverancier je huishouden heeft.

Wat heb je nodig voor de aanvraag
– E-mailadres en telefoonnummer
– Alle personen boven de 18 met een inkomen zijn in de buurt
– Alle personen uit het huishouden loggen in met hun eigen DigiD
– Een DigiD-account met sms-controle
– Energiecontract op naam van een persoon uit het huishouden
– De naam en het klantnummer van je energieleverancier
– Het bedrag wat je afgelopen maand betaalde aan je energieleverancier

Hoeveel steun krijg je
Het Noodfonds Energie gaat uit van het sociaal minimum om het verschil tussen het inkomen en energiekosten te bepalen.

Inkomen (% van het sociaal minimum)Noodfonds geeft steun voor deel van de energierekening
tot 130%boven 8% van het bruto-inkomen
130 – 200%boven 10% van het bruto-inkomen

Huishouden met één inkomen
– Woon je alleen en verdien je minder dan € 2.080 bruto per maand? Dan gaat het om de energiekosten boven de 8% van je bruto inkomen. Bijvoorbeeld: Als je € 1.600 verdient, dan geeft het Noodfonds steun voor de energierekening voor het deel boven de € 128,-. Als je energierekening € 180,- is dan is de steun dus € 52,-.
– Woon je alleen en verdien je tussen de € 2.080,- en € 3.200,- bruto per maand? Dan gaat het om de energiekosten boven de 10% van je bruto inkomen. Bijvoorbeeld: Als je € 2.500,- bruto per maand verdient dan geeft het Noodfonds steun voor de energierekening voor het deel boven de €250,- euro. Als je energierekening € 300,- is dan is de steun dus € 50,-.

Huishouden met meer inkomens
– Woon je met een of meer personen en verdienen jullie minder dan € 2.912,- bruto per maand in totaal? Dan gaat het om de energiekosten boven de 8% van jullie bruto inkomen. Bijvoorbeeld: Als jullie samen € 2.500,- verdienen, dan geeft het Noodfonds steun voor de energierekening voor het deel boven de € 200,-. Als je energierekening € 250,- is dan is de steun dus € 50,-.
– Woon je met een of meer personen en verdienen jullie tussen de € 2.912,- en € 4.480,- bruto per maand in totaal? Dan gaat het om de energiekosten boven de 10% van jullie bruto inkomen. Bijvoorbeeld: Als jullie samen € 4.000,- verdienen, dan geeft het Noodfonds steun voor de energierekening voor het deel boven de € 400,-. Als je energierekening € 460,- is dan is de steun dus € 60,-.