Bewolkt en koud

17-01-2024 JOURE – Het is bewolkt met in het zuidoosten langdurige sneeuwval. Verder is het droog met alleen aan de noordkust winterse buien. In de kustgebieden wordt het 1 graad, in het binnenland blijft het vriezen. Komende dagen zijn er stapelwolken, zonnige perioden en in de kustprovincies winterse buien. Het is 1 tot 5 graden. Vanaf zondag gaat de temperatuur omhoog en wordt het wisselvallig.

Vanmorgen vorst, weinig zon
Het vriest op grote schaal een paar graden. Alleen op de Wadden en in het noordwesten en van Friesland en Noord-Holland, en op sommige plekken aan de Zeeuwse kust is het net boven nul. In het zuiden staat weinig wind, in het noorden staat een matige zuidwestenwind. De gevoelstemperatuur ligt op veel plaatsen tussen -4 en -8 graden.

Er zijn veel wolkenvelden, maar op de meeste plaatsen is het droog en in het midden en noorden is lokaal de zon nog even te zien. In het Waddengebied komen een paar winterse buitjes voor met regen en (natte) sneeuw.

Later in de ochtend wordt de bewolking dikker. In Limburg begint het te sneeuwen en dat is het begin van een winterse dag.

Vanmiddag koud, Limburg langdurige sneeuwval
Het is bewolkt en de temperatuur stijgt maar heel langzaam. In de kustprovincies wordt het een enkele graad boven nul en aan de noordwestkust is het een graad of 3. In het binnenland ligt de temperatuur rond het vriespunt en regionaal blijft het de hele middag vriezen. In Limburg sneeuwt het langdurig en ontstaat een sneeuwdek van enkele centimeters. De meeste sneeuw valt in Zuid-Limburg en dan vooral in de Limburgse heuvels. Ook in het zuidoosten van Brabant gaat het een tijd licht sneeuwen. In de regio van Breda en in Zeeuws-Vlaanderen valt tijdelijk een beetje sneeuw.

In de rest van het land blijft het overwegend droog met in het noorden en noordwesten aan de kust een enkele winterse bui.

Vanavond en vannacht Limburg nog een tijd sneeuw
In Limburg sneeuw het nog een tijd en het sneeuwdek kan in Zuid-Limburg kan 10 cm dik worden. Verder naar het noorden ligt 2 tot 5 cm en in het noorden van de provincie en in het zuidoosten van Brabant ligt waarschijnlijk een dun laagje van een paar centimeter. De wind draait naar het noorden tot noordwesten. In Brabant en Noord-Limburg wordt het droog. Komende nacht wordt het ook in de rest van Limburg droog, in het zuiden gebeurt dat past later in de nacht. Het sneeuwdek is dan 10-12 cm en in de heuvels mogelijk ruim 15 cm.

De wolkenvelden maken vanuit het noorden plaats voor brede opklaringen. Hierdoor gaat het enkele graden vriezen en in het oosten en zuidoosten kan de temperatuur beneden -5 graden dalen.

Morgen zonnige perioden, kustprovincies een bui
In de ochtend is het stralend winterweer met vorst en zonnige perioden. Over het zuidoosten trekt nog wat hoge bewolking, maar zodra de zon wat hoger staat kunnen we genieten van een schitterend wit landschap. Over de kustprovincies trekken stapelwolken en aan de kust is kans op een winterse bui met (natte) sneeuw. Een noordwestenwind voert minder koude lucht aan en in combinatie met de zonnige perioden zal de vorst op steeds meer plaatsen verdwijnen. Alleen in Zuid-Limburg blijft het vriezen.

In de middag stijgt de temperatuur naar een enkele graad boven nul in het zuidoosten tot zo’n 4 graden aan de kust. Er zijn zonnige perioden, enkele stapelwolken en in het noorden en westen is kans op een lokale bui met regen of natte sneeuw.

Aan het begin van de avond gaat het in het binnenland op grote schaal vriezen en later daalt ook in de kustprovincies de temperatuur onder nul. Alleen aan zee blijft het bij een westen- tot noordwestwind iets boven het vriespunt. Er trekken enkele winterse buien over de kustprovincies en in de nacht naar vrijdag kunnen ook in het binnenland winterse buien voorkomen.

Vrijdag noorden een bui
Aan het begin van de ochtend trekken enkele sneeuwbuien over het land. Daarna blijft het in het midden en zuiden van het land droog met zonnige perioden en stapelwolken. In het noorden kan nog een enkele bui ontstaan. Bij een matige westenwind wordt het 1 tot 3 graden in het zuidoosten en 4 à 5 graden in het noorden en westen. In de avond verdwijnen de stapelwolken voor een groot deel en is het op veel plaatsen helder met lichte vorst. Over het noorden trekt nog wat bewolking, maar het is wel droog.

Zaterdag droog weer met zonnige perioden
Het wordt een droge dag met zon en stapelwolken. De dag begint koud met op veel plaatsen vorst. In de middag wordt het zo’n 2 graden in het zuidoosten tot 4 graden aan de kust. De wind komt dan uit het zuiden tot zuidwesten en is overwegend matig van kracht. Uit de wind en in de zon is het heerlijk weer.

Zondag overgang naar zacht weer
Aanvankelijk is het koud met in het binnenland lichte vorst, maar de zuidwesten- tot zuidenwind neemt in kracht toe en wordt matig tot vrij krachtig. Aan de westkust steekt een krachtige wind op. De lucht wordt langzaam zachter, maar ook vochtiger. Er zijn veel wolkenvelden met alleen lokaal een beetje zon. Plaatselijk kan een klein beetje neerslag vallen. Zolang de vorst nog niet is verdwenen kan de neerslag lokale gladheid veroorzaken. Het wordt 4 tot 6 graden. In de avond gaat het vaker regenen en daalt de temperatuur nauwelijks.

Daarna wisselvallig en zacht
De dagen daarna stijgt de middagtemperatuur naar 8 tot 10 graden en halverwege de week wordt het mogelijk nog wat warmer. Het is dan zacht voor de tijd van het jaar, gemiddeld is het eind januari 5 of 6 graden. Het zachte weer gaat wel samen met veel bewolking en perioden met regen. Daarbij staat tot en met woensdag ook een stevige wind.