Nederland verwerkt 58% van de melk tot kaas

13-01-2024 JOURE – ZuivelNL heeft de brochure Blik op Zuivel 2024 opgesteld met daarin in vogelvlucht een actueel cijferoverzicht van de Nederlandse zuivelsector. Daarin meldt de organisatie onder andere dat de 13,6 miljard kilogram melk die in Nederland wordt geproduceerd, voor 58% wordt verwerkt tot kaas, voor 7% tot consumptiemelk en andere melkproducten, voor 5% tot gecondenseerde melk en voor 3% tot boter en boterolie. De resterende 14% wordt aangewend voor een reeks andere producten.

Van de totale productie blijft 75% binnen de Europese Unie, waarvan 40% in Nederland. De drie belangrijkste exportlanden zijn Duitsland, Frankrijk en België. De overige 25% gaat naar derde landen en dan zijn China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste afzetlanden. De Nederlandse export van zuivelproducten heeft een waarde van circa 10 miljard euro. De bijdrage aan de Nederlandse handelsbalans is circa 7%.