Zacht en wisselvallig winterweer

11-12-2023 JOURE – De eerste dagen van deze werkweek verlopen zacht en wisselvallig. De temperatuur ligt rond een graad of 9 en van tijd tot tijd trekt een regenzone of buiengebied over ons land. Later in de week wordt het droog en vooral donderdag is het daarbij ineens een stuk kouder met maxima van 4-7 graden. Daarna loopt de temperatuur weer op.

Vanochtend buien, meeste in het noorden en midden
Deze ochtend trekken talrijke buien over het land, waarbij de meeste buien voorkomen in het noorden en midden van het land. Aan het begin van de ochtend is het ook in het zuiden nog behoorlijk buiig, maar later is het daar vaker droog. In Zeeland en Zuid-Limburg valt direct al slechts lokaal een bui. Vooral in Zeeland kan de zon af en toe schijnen. De temperatuur ligt rond 10 graden. Aan het einde van de ochtend worden de buien ook in het noorden en midden minder talrijk.

Er waait een matige tot vrij krachtige westen- tot zuidwestenwind boven land en aan zee waait het hard en soms stormachtig (7-8 Bft.). In het hele land zijn tijdens buien windstoten mogelijk en in het westen kunnen dit zware windstoten zijn tot 80 km/uur. Tweede helft van de ochtend neemt de wind in kracht af.

Vanmiddag lokaal nog een bui
De buiigheid neemt vanmiddag verder af en uiteindelijk valt slechts lokaal nog een bui. De wind zwakt ook verder af. Eind van de middag staat er nog een matige tot aan zee nog vrij krachtige westenwind. Er zijn veel wolkenvelden, maar regionaal komt de zon soms even tevoorschijn. De temperatuur daalt vanmiddag iets naar een graad of 8.

Vanavond en vannacht overwegend droog
Vanavond en vannacht blijft het overwegend droog met slechts zeer plaatselijk een bui. Er is verder een mix van wolkenvelden en opklaringen. In opklaringsgebieden koelt het af tot een graad of 3 en kan mist ontstaan. Regionaal kan dit dichte mist opleveren. Daar waar veel bewolking voorkomt liggen de minima tussen 5 en 7 graden. De wind wordt daarbij zwak uit een zuidelijke richting.

Morgen droge start gevolgd door regen
Dinsdag begint de dag droog met wolkenvelden en regionaal verkeershinderlijke mist. De dag start vrij fris met minima van 3 tot 7 graden, dus kleed je warm aan als je naar buiten gaat. Mogelijk is rond zonsopkomst de zon hier en daar even te zien, maar bewolking krijgt al heel snel de overhand. Eind van de ochtend stijgt in het zuiden en zuidwesten de kans op een bui. En ’s middags moet je hier in het hele land rekening mee houden. De wind blijft daarbij op de meeste plaatsen zwak tot matig uit een zuidelijke richting. In het noorden steekt echter een matige tot vrij krachtige oostenwind op. Het wordt 7 graden in het noorden tot 11 in het zuiden.

In de avond en nacht verandert er weinig aan het weerbeeld. Het blijft overwegend bewolkt en buiig. Sommige buien pakken fel uit met vooral aan zee kans op onweer en hagel. De stevige oostenwind in het noorden beperkt zich geleidelijk tot alleen de Waddeneilanden. De minima komen uit tussen 4 graden in het Waddengebied en 7 in het zuiden.

Woensdag buien en regenzone in het noorden
Op woensdag trekt een aantal buien over het land en over het Waddengebied sleept een regenzone. De zon krijgen we nauwelijks te zien, maar als de zon even doorbreekt zal dit in het zuiden zijn. Er staat weinig wind en het wordt 6 graden in het noorden tot 9 in het westen, midden en zuiden.

In de avond steekt er een noorden- tot noordoostenwind op en wordt koudere lucht aangevoerd. Het koelt in de nacht naar donderdag af naar 2 tot 4 graden. Doordat het waarschijnlijk bewolkt blijft verwachten we geen vorst. Als het toch ergens opklaart kan het wel een graadje vriezen en is er kans op mist.

Donderdag vrij koude dag
Donderdag wordt de koudste dag van de week met maxima van 4 graden in het noordoosten tot 7 in Zeeland. Dit zijn overigens vrij normale temperaturen voor midden december, maar het is beduidend frisser dan de voorgaande dagen. Daarbij is het opnieuw behoorlijk grijs en je bent een geluksvogel als je de zon wel te zien krijgt. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind.

Daarna oplopende temperaturen en overwegend droog
De dagen daarna lopen de middagtemperaturen geleidelijk weer op richting 10 graden. Daarbij blijft het eerst nog overwegend droog met vooral vrijdag ook zonnige perioden. Vanaf maandag kan er af en toe weer een regenzone passeren of een bui overtrekken, maar ook volgende week is het vaak nog droog.