‘Nieuwe Europese transportverordening wordt strenger voor kalvertransporten’

01-12-2023 JOURE – De Europese Commissie gaat ten aanzien van de nieuwe transportverordening voorstellen dat jonge kalveren pas op transport mogen als ze minimaal vijf weken oud zijn en minimaal 50 kilo wegen. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt wanneer de kalveren over minder dan 50 kilometer worden vervoerd worden. Dat staat in een document over het voorstel dat is uitgelekt. De Europese Commissie wil tevens extra eisen stellen aan het transport van zieke dieren. Deze dieren zouden apart vervoerd moeten worden, eventueel onder supervisie van een dierenarts.

De huidige Europese transportverordening dateert uit 2005 en wordt herzien. Het voorstel van de Europese Commissie voor de herziening komt naar verwachting begin december naar buiten. Dat voorstel zal worden besproken in de Europese Raad en het Europees Parlement. Definitieve besluitvorming wordt op zijn vroegst in de tweede helft van 2024 voorzien. Vervolgens krijgen lidstaten enige tijd om de nieuwe verordening in wetgeving door te voeren.