Regen en (natte) sneeuw

04-12-2023 JOURE – Een koude periode laten we langzaamaan achter ons. De komende dagen gaat de temperatuur omhoog, maar vandaag valt in een deel van Nederland nog enige tijd (natte) sneeuw. Vanaf morgen valt verreweg de meeste neerslag als regen en dan stijgt het kwik naar 2 tot 6 graden tijdens de middag. Met name rond donderdag kan het ’s nachts wel nog licht vriezen met kans op gladheid.

Vanochtend valt soms wat lichte regen of sneeuw, maar op veel plaatsen is het een tijdje droog. Er is in de ochtendspits kans op gladheid door de eerdere sneeuwval en dan met name in de noordoostelijke helft. Een nieuw neerslaggebied breidt zich in de loop van de ochtend vanuit het zuiden uit en dit levert regionaal weer enige tijd natte sneeuw op bij temperaturen rond 1 graad boven nul. Veel sneeuw lijkt er echter niet direct te blijven liggen. Lokale gladheid blijft evenwel mogelijk.

Vanmiddag regionaal wat sneeuw
Dat geldt ook voor vanmiddag, al verplaatst het gebied met kans op gladheid zich wel meer en meer in noordelijke richting. In het oosten en noorden kan zich tegen de avond plaatselijk een vers sneeuwlaagje vormen van 1 of 2 centimeter, maar veel meer lijkt niet aan de orde. Blijf wel alert op plaatselijke gladheid, zowel door ‘oude’ als door nieuwe sneeuw. In het zuiden gaat eventuele sneeuwval spoedig over in regen en daar stijgt de temperatuur tegen de namiddag naar een graad of 4. Bij dit alles waait een meest matige zuidoostenwind.

Vanavond in het noorden nog sneeuw
Vanavond en vannacht blijft de noordelijke helft van ons land kans maken op af en toe natte sneeuw of sneeuw, maar ook daar begint de temperatuur aan een voorzichtige stijging. Tegen dinsdagochtend is het circa 1 graad in Groningen. Neerslag in het midden en zuiden valt als regen bij minima tussen 2 en 4 graden. Daar draait de wind naar een zuidwestelijke richting en zo stroomt geleidelijk nog wat zachtere lucht ons land binnen.

Regenachtige Sinterklaas
Dinsdag blijft het weerbeeld ronduit grijs en druilerig. In het hele land komen perioden met regen voor, in Friesland en Groningen is het nog altijd koud genoeg voor natte sneeuw. De verwachting is echter dat deze sneeuw niet meer blijft liggen. De middagtemperatuur loopt uiteen van hooguit 2 graden langs de noordkust tot 7 graden in Brabant en Zeeland. De wind neemt flink af en komt ’s middags uit veranderlijke richtingen. In het uiterste noorden waait nog een matige noordoostenwind.

Ook pakjesavond heeft de Sint op veel plaatsen een paraplu nodig. Van gladheid zal vrijwel nergens meer sprake zijn met temperaturen tussen 2 en 6 graden. Verder is het heel rustig weer met maar weinig wind.

Woensdag eindelijk droger
Woensdagochtend begint in het oosten en zuidoosten nog grijs en regenachtig. De regen verlaat ons land echter gedurende de ochtend en ’s middags zal het op de meeste plekken droog blijven. Daarbij breekt af en toe de zon door. Overal is de koude lucht verdreven: het wordt woensdagmiddag maximaal 4 graden in Groningen tot 8 graden in het zuidwesten. Daarbij waait het zwak of matig uit het noordwesten. In de avond neemt de wind opnieuw flink af.

Rest van de week wisselvallig
In de nacht naar donderdag kan het tijdens opklaringen flink afkoelen: landinwaarts is enkele graden vorst mogelijk. Daardoor is plaatselijke gladheid toch weer mogelijk, maar dan door bevriezing. De sneeuwresten zullen vrijwel overal verdwenen zijn. Donderdag overdag neemt de bewolking toe, maar tot de avond lijkt het droog te blijven. Met maxima van 2 graden langs onze oostgrens tot 6 graden aan zee schurkt de koudere lucht toch weer tegen ons land aan.

Vrijdag en komend weekend verandert daaraan maar weinig. Boven Duitsland ligt de koude lucht dichtbij ons, maar in hoeverre dat Nederland kan aandoen is onzeker. Met name het oosten en noordoosten maken soms kans op nachtvorst en ook kan eventuele neerslag daar van tijd tot tijd in winterse vorm omlaag komen, al is de kans op een sneeuwdek wel klein. Daarnaast zijn er ook mooie momenten: met name zaterdag krijgen we de zon ook geregeld te zien.