Europees Parlement verwerpt voorstel Europese gewasbeschermingsverordening

26-11-2023 JOURE – Een meerderheid in het Europees Parlement heeft woensdag 22 november de voorstellen van de Europese Commissie voor een nieuwe Europese gewasbeschermingsverordening verworpen. In dat voorstel was als doel een verlaging van het gebruik aan gewasbeschermingsmiddelen met 50% tot aan 2030 opgenomen. Er waren 299 leden van het Europees Parlement  die tegen het voorstel stemden, 207 leden steunden het voorstel steunden en 121 leden onthielden zich van stem. 

Het betekent dat het  Europese Parlement het voorstel van de Europese Commissie in eerste lezing feitelijk heeft verworpen. De Europese Raad moet nog het eigen standpunt over het voorstel bepalen om te bepalen of het definitief wordt verworpen of voor een tweede lezing naar het Parlement terugkeert. De gewasbeschermingsverordening maakt onderdeel van de Europese Green Deal. Daarmee heeft de Europese Commissie een pakket van maatregelen  maatregelen voorgesteld gericht op het verkleinen van de ecologische voetafdruk van het voedselsysteem van de Europese Unie.