Beweging de meest belangrijke vrijetijdsactiviteit voor kwaliteit van leven

26-11-2023 JOURE – Inwoners van Fryslân vinden wandelen, fietsen en sporten het meest belangrijk voor de kwaliteit van hun leven. Dit wordt door meer mensen (heel) belangrijk gevonden dan andere vrijetijdsactiviteiten, zoals het bezoeken van horecagelegenheden en evenementen. Dit blijkt uit cijfers van de nieuwe monitor ‘Vrije tijd’ van Planbureau Fryslân.  

Een groot deel van de inwoners van Fryslân vindt wandelen en/of fietsen (85%) en sporten (75%) de meest belangrijke vrijetijdsactiviteiten voor de kwaliteit van hun leven. Naast bewegen zijn vooral alledaagse activiteiten, zoals lezen, klussen en/of tuinieren, het gebruik van media, muziek maken en creatief bezig zijn (schilderen, schrijven fotografie etc.), voor veel mensen belangrijk voor de kwaliteit van hun leven. Incidentele activiteiten, zoals het bezoeken van culturele activiteiten (bezoeken van musea, theater, bibliotheek etc.), evenementen en horecagelegenheden, worden door de minste inwoners van Fryslân belangrijk gevonden voor de kwaliteit van hun leven.  

Bron: Panel Fryslân, Planbureau Fryslân

Meeste inwoners tevreden met hoeveelheid vrije tijd
In Fryslân is driekwart (77%) van de inwoners tevreden met de hoeveelheid vrije tijd die ze hebben. In de afgelopen tien jaar bleef dat aandeel zowel landelijk als in Fryslân redelijk stabiel. In Fryslân is structureel een iets hoger aandeel inwoners tevreden met de hoeveelheid vrije tijd dan landelijk.  

Mediagebruik is de meest populaire vrijetijdsactiviteit van inwoners. 92 procent van de inwoners maakt dagelijks gebruik van media, zoals tv of streamingsdiensten kijken, social media of het luisteren van podcasts. Andere activiteiten die vaak ondernomen worden zijn lezen, fietsen en wandelen. 

Vrijetijdssector groeit, maar minder hard dan landelijk
Het aantal vestigingen van vrijetijdsbedrijven in Fryslân is in de afgelopen tien jaar toegenomen. Zo is het aantal hotels in Fryslân gestegen (+56%) van 275 naar 430. Ook is het aantal restaurants sinds 2013 met 30 procent toegenomen (CBS, 2023). Deze stijgingen zijn kleiner dan landelijk, waar het aantal hotels met 74 procent en restaurants met 44 procent is toegenomen. Niet alle soorten ondernemingen in de vrijetijdssector hebben in de afgelopen jaren een groei doorgemaakt. Zo is het aantal musea (-8%) en kampeerterreinen (-7%) licht gedaald. Ook is het aantal cafés en discotheken met 22 procent afgenomen (CBS, 2023).  

Nieuwe monitor Vrije tijd
Planbureau Fryslân introduceert de nieuwe monitor Vrije tijd. Deze monitor bevat data over de tevredenheid over vrije tijd en vrijetijdsvoorzieningen, de besteding van vrije tijd, de ontwikkeling van de vrijetijdssector in Fryslân, cultuurbezoek, sportdeelname en toerisme.