Meteorenzwerm Leoniden

17-11-2023 JOURE – Vannacht zijn er wel 20 tot 30 meteoren per uur te zien. Zeker op een plek met weinig lichtvervuiling is de kans op het zien van een vallende ster dan aanwezig, maar dan wel bij de juiste weersomstandigheden.

De weersverwachting laat een mix van wolken en opklaringen zien voor de pieknacht. De meeste opklaringen zijn weggelegd voor het oosten van het land, terwijl in de loop van de avond de bewolking in het westen al dikker wordt. Daar zal je dus vooral aan het eind van de avond en begin van de nacht naar de hemel moeten kijken.

In het oosten is daarentegen in de loop van de nacht ook kans op mist, waardoor daar regionaal het zicht op een heldere hemel ook minder wordt. Ga daar dus ook in de avond of vroeg in de nacht op pad om vallende sterren te spotten. Trek overigens ook een dikke jas aan als je de deur uitgaat, want de temperatuur gaat flink onderuit. In het westen wordt het een graad of 3, terwijl de temperatuur in het oosten rond het vriespunt ligt. De wind is daarbij wel zwak van kracht.

Later ook nog kansen
Als je de mogelijkheid niet hebt om in de nacht van vrijdag op zaterdag naar buiten te gaan, zijn de omliggende nachten ook kansrijk om vallende sterren te zien. Door de combinatie van verschillende meteorenzwermen zijn er dan ook nog tientallen vallende sterren per uur te zien. Toch blijft het weerbeeld wel wisselvallig, waardoor van de spaarzame opklaringen gebruik zal moeten worden gemaakt om naar de hemel te turen.