Veel regen, noorden ook veel wind

20-10-2023 JOURE – Het is ronduit herfstachtig vandaag met vooral in de noordelijke helft veel wind en in heel het land geruime tijd regen. Er kan 15 tot ruim 30 mm regen vallen. De temperatuurverschillen zijn groot. Het wordt 7 of 8 graden in het noorden tot 15 graden in het uiterste zuiden. In het weekend wordt het overal vrij zacht maar blijft het wisselvallig met kans op buien.

Vanochtend op steeds meer plaatsen regen
Het is overal bewolkt en vanuit het zuiden trekt een grootschalig regengebied over ons land. In het uiterste noorden blijft het nog een tijdje droog. Gedurende de ochtend begint het op steeds meer plaatsen te regenen. De wind neemt hierbij flink in kracht toe.

Vanmiddag onstuimig weerbeeld
Het regengebied ligt deze middag pal boven ons land en dit zorgt ervoor dat het overal geruime tijd gaat regenen. Af en toe kan het flink doorplenzen en in totaal kan er 15 tot 30 mm regen vallen, lokaal nog iets meer. De wind maakt het voor het gevoel alles behalve aangenaam. Vooral in het noorden is het echt waterkoud! De noordelijke helft zit in relatief koude lucht en tijdens perioden met regen wordt het niet veel warmer dan een graad of 7. Hier staat een vrij krachtige tot op de Waddeneilanden mogelijk een stormachtige oostenwind, 5-8 Bft. Dit zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur hier zelfs rond het vriespunt uitkomt. Bovendien zijn er op de Waddeneilanden windstoten mogelijk tot 90 km/uur. In het midden en zuiden van het land is het met 12 tot 15 graden een stuk minder koud. Ook de wind is hier met 3 tot 5 Bft een stuk minder krachtig.

Vanavond en vannacht regen trekt weg en wind neemt af
Het regengebied trekt vanavond verder richting het noorden. Aan het begin van de avond is het in de zuidelijke provincies al snel droog en volgen enkele opklaringen. In het noorden wordt het pas aan het rond middernacht droog. De wind neemt overal flink in kracht af en draait naar het zuidoosten.

Vannacht volgen vanuit het zuiden opnieuw enkele losse buien, waarbij de meeste zijn weggelegd voor de oostgrens. In het midden en westen is het vaker droog. De minima komen uit tussen 8 en 13 graden.

Morgen zacht maar wisselvallig
Op de eerste weekenddag is wederom de paraplu nodig. Zo nat als vrijdag wordt het echter gelukkig niet. In de ochtend vallen vooral in het oosten enkele buien. Elders in het land begint de dag op veel plekken droog met soms wat zon. In de loop van de middag neemt de bewolking toe en volgen in heel het land buien. De temperatuur stijgt naar een graad of 15. Hierbij waait een stevige wind uit het zuiden.

In de avond en nacht naar zondag blijven enkele buien mogelijk. De wind neemt hierbij flink in kracht toe. Aan de westkust staat een harde tot stormachtige zuidwestenwind. Bovendien zijn er windstoten mogelijk tot circa 75 km/uur. Ga jij naar het Amsterdam Dance Event? Houd dan rekening met veel wind!

Zondag in de middag droger
Zondag keert de rust weer een beetje terug in de atmosfeer. De wind neemt gedurende de dag in kracht af, maar helemaal droog houden we het niet. Vooral in de ochtend en aan het begin van de middag zijn verspreid over het land enkele buien mogelijk. Later op de dag overheersen de droge perioden en schijnt de zon af en toe. De maxima liggen rond een graad of 15. Met een zonnetje erbij is het dan prima weer om erop uit te trekken!

Maandag hoge temperaturen
In de nieuwe week is het vrij zacht voor de tijd van het jaar. De temperatuur loopt op naar 15 graden in het noorden tot 17 graden in het uiterste zuiden. Normale waarden voor eind oktober liggen rond 13 of 14 graden. De zon is regelmatig te zien. Pas in de loop van de middag komen meer wolken voor en in de avond is een enkele bui niet uitgesloten.

Hierna eerst nog zacht, wel wisselvallig
Dinsdag is het nog opvallen zacht met maxima van 15 tot 18 graden. Hierna daalt de temperatuur richting de normaal. Een wind uit zuidelijke richtingen zorgt voor een vrij wisselvallig weerbeeld deze dagen. Bijna dagelijks kunnen buien of regengebieden over het land trekken.