Bijna 2 op de 3 Friese huisartsen hebben gedeeltelijke of volledige patiëntenstop

16 -10-2023 LEMMER – De druk op de huisartsenzorg neemt flink toe. Momenteel hebben in Friesland 2 op de 3 huisartsenpraktijken een gedeeltelijke of zelfs volledige patiëntenstop (65,9%). Het is daarom voor veel Friezen lastig om na een verhuizing of bij het pensioneren van de eigen huisarts een vervanger dicht bij huis te vinden.

43,2% van alle ondervraagde huisartsenpraktijken in Friesland accepteert momenteel alleen nieuwe patiënten onder strikte voorwaarden, bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding, gezinshereniging of samenwonen. Soms worden enkel patiënten uit een bepaald postcodegebied aangenomen. Van alle huisartsen in Friesland maakt bovendien bijna een kwart (22,7%) helemaal geen uitzonderingen: zij hebben een volledige patiëntenstop.

Druk op huisartsenzorg is landelijk probleem
De druk op huisartsenzorg is ook elders in het land voelbaar. Gemiddeld heeft 68,8% Nederlandse praktijken een (gedeeltelijke) patiëntenstop. In Overijssel is het momenteel de grootste uitdaging om een nieuwe huisarts te vinden. Hier heeft zelfs maar liefst 79,7% van de praktijken een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop. Ook in Noord-Holland (76,5%) moeten veel praktijken de instroom van nieuwe patiënten beperken.

Bekijk op independer hoe het zit in de verschillende provincies en regio’s: https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/onderzoek/patientenstop-bij-huisartsenpraktijken