36e Gaasterlandse Natuurweek – Herfstvakantie vol vertier in de natuur!

16-10-2023 OUDEMIRFUM – In de week van 22 – 28 oktober organiseert de Gaasterlandse Natuurweek weer een programma vol natuuractiviteiten voor jong en oud in de Gaasterlandse bossen. Een Groene Markt, natuurexcursies, lezingen, avontuurlijke kinderactiviteiten, workshops, een nachtwandeling; de Gaasterlandse Natuurweek heeft het allemaal! Bezoekerscentrum Mar en Klif, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea, Vereniging Natuurmonumenten, Gaasterlân Natuerlân en IVN Súdwesthoeke nodigen je van harte uit!

Er wordt gestart op zondag 22 oktober met de Groene Markt in festivalsfeer in het Rijsterbos in Rijs. Een gezellige markt met ruim 80 ‘groene standhouders’, livemuziek, straattheater, kinderdorp vol vertier, workshops en foodtrucks vol (h)eerlijkheden. Nieuw op de Groene Markt zijn de speciale kidscolleges voor jonge natuuronderzoekers, door bioloog Jeroen Onrust en Harrie Bosma, dé Otterman.

Een greep uit de overige activiteiten voor volwassenen:
– Paddenstoelenexcursies door kenner Gosse Haga
– Excursies met gids door It Rysterbosk met It fryske Gea en het Lycklamabos met Natuurmonumenten
– Geschiedeniskuier ‘Oude Balksterweg’ met Arnoud van de Ridder
– Lezing ‘Grote wilde zoogdieren in Fryslân’ door Harrie Bosma
– Workshop natuur fotografie o.l.v. IVN Súdwesthoeke
– Workshop nachtfotografie o.l.v. fotograaf Jan Tijsma
– Workshop Natuurjournalen illustreren o.l.v. Mirja Nature Art   

Leuk voor het hele gezin/jongeren:
– Beach Clean Up bij het Oudemirdumerklif met Natuurmonumenten en bij de Mokkebank met It Fryske Gea
– Sportieve Outdoordag in bos Elfbergen met obstakelparcours, wateroversteek en boogschieten o.l.v. Staatsbosbeheer en Altijd Buiten
– GPS-tocht/dropping in teamverband in bosk Elfbergen o.l.v. Staatsbosbeheer en Altijd Buiten
– Workshop Landschapsfotografie i.s.m. Bibliotheken Mar & Fean en Groen Doen

Voor kinderen:
– Expeditie Waterbeestjes o.l.v. een boswachter van It Fryske Gea
– Kindermiddag ‘Kom dichtbij een schaap’ met IVN Súdwesthoeke
– Kinderactiviteiten ‘Bodemdiertjes onderzoek’ en ‘Levend Dierenstratego’ met Staatsbosbeheer
– Poppentheatervoorstelling ‘De Bijzondere Beer’ door Jinky’s Mikmak
– Wilde Buitendag ‘Word boswachter van OERRR’ met Natuurmonumenten

Nacht-van-de-Nacht
Op zaterdag 28 oktober sluiten we af met een sprookjesachtige Nacht-van-de-Nacht-Wandeling met muziek en verhalen in het donkere Rijsterbos. De Nacht van de Nacht is een landelijk initiatief van Natuur- en Milieufederaties om mensen bewust te maken van lichtvervuiling en om Nederland duurzamer en donkerder te krijgen. Want duisternis is van belang voor mens en dier. Vertrouw op je zintuigen en ervaar hoe het is om deze nachtwandeling in stilte en duisternis te ervaren.

Trek een warme jas aan en beleef buiten tijdens de Gaasterlandse Natuurweek.
De Gaasterlandse Natuurweek is een unieke samenwerking van de verschillende natuur gerelateerde organisaties in de regio: Bezoekerscentrum Mar en Klif, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea, Natuurmonumenten, Stichting Gaasterlân Natuerlân en IVN Súdwesthoeke. De Gaasterlandse Natuurweek is tevens de Duurzaamheidsweek van de gemeente De Fryske Marren en wordt dan ook mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de gemeente DFM.

Het gehele programma van de Gaasterlandse Natuurweek, compleet met aanvullende informatie zoals locaties, aanvangstijden en opgavemogelijkheden, is te vinden op www.gaasterlandsenatuurweek.nl.