Politie Heerenveen ongerust over AZC Rottum

05-10-2023 ROTTUM – De politie heeft middels een brief aan de gemeente aangegeven zich zorgen te maken over het plan van een permanent AZC in Rottum. Met name de veiligheid en leefbaarheid zou een verhoogd risico met zich mee brengen. Het AZC komt binnen de gemeente De Fryske Marren te liggen wat betekend dat het onder de politie eenheid ‘Sneek’ komt te vallen. Aangezien Heerenveen dichterbij is zal daar ook het meeste beroep op worden gedaan wat ten koste zal gaan van andere taken.

Ook het aantal vluchtelingen dat zal worden opgevangen kan een invloed hebben op de wijk ‘De Greiden’. Volgens de politie wordt deze gezien als kwetsbaar. Ook hebben ze zorgen over de afstand tussen het AZC en de faciliteiten en het reizen daartussen. Daarnaast zou ook de brandweer aangegeven hebben dat de locatie niet de meest ideale plaats zou zijn voor de opvang van vluchtelingen.

Voorlopig zal er nog geen besluit worden genomen over het mogelijke nieuwe AZC. Gemeente De Fryske Marren is nog steeds in afwachting van het locatieonderzoek. De gemeente Heerenveen wil dit jaar nog een besluit nemen, echter is de kans hierop vrij klein. De algemene verwachting is dat het traject nog wel eens 6 maanden in beslag kunnen nemen.