Blauwtongvirus dat in Nederland rondwaart kent korte incubatietijd

05-10-2023 JOURE – Het aantal besmettingen met blauwtong bij met name schapen loopt snel op. Op woensdag 4 oktober waren er 1.022 besmette locaties bekend in Nederland meldt de NVWA. Het virus dat in Nederland rondwaart kent een korte incubatietijd. Normaal wordt bij blauwtong uitgegaan van 20 dagen maar bij  het huidige virustype gaat dat richting 5 dagen. De verspreiding gaat niet met 10 tot 15 kilometer per week, maar eerder met 20 of misschien wel 25 tot 30 kilometer. 

De wind lijkt de belangrijkste factor voor de snelle verspreiding van blauwtong. Knutten kunnen maximaal 2 kilometer vliegen, maar met de wind kunnen ze beduidend grotere afstanden overbruggen. Transport van dieren kan daarnaast ook een rol spelen in de verspreiding van het virus over grote afstanden. De verspreiding van blauwtong zal pas snel stoppen als de temperaturen tot onder de 6 graden dalen. De komende periode lijkt dat nog niet te gaan gebeuren.

Geneesmiddelen tegen blauwtong zijn er niet. Schapen en andere besmette herkauwers kunnen alleen wat worden geholpen met ontstekingsremmers en pijnbestrijders. Vaccineren is momenteel de enige optie om de verspreiding van blauwtong tot staan te brengen. In Zuid-Afrika is een entstof ontwikkeld met 12 verschillende serotypen van het virus. Dierenartsen pleiten  ervoor om het vaccin via een versnelde procedure toe te laten.