Warm oktoberweer

02-10-2023 JOURE – Vandaag is het warm voor de tijd van het jaar met 21 tot lokaal 26 graden. In het zuiden schijnt geregeld de zon terwijl het noorden met meer bewolking te maken heeft. Morgen trekken buien over het land en waait het vooral langs de kust stevig. Met maxima van 19 tot 21 graden is het beduidend minder warm. Woensdag en donderdag is het gemiddeld 18 graden. In het weekend wordt het weer warmer.

Vanochtend droog met zon en wolken
In het zuidoosten en midden schijnt geregeld de zon terwijl in het westen en noorden wat dikkere bewolking aanwezig. Het blijft overal droog en het waait nauwelijks. Halverwege de ochtend is het op grote schaal 15 tot 17 graden.

Vanmiddag warme oktobermiddag
Het wordt warm voor begin oktober met 21 graden in het noorden en noordwesten tot lokaal 26 graden in Limburg. In Utrecht, Den Haag en Arnhem komt het kwik rond 23 graden uit. Vooral in het noorden heeft de bewolking de overhand en is de zon slechts af en toe te zien. In het zuiden komt naast zonneschijn ook sluierbewolking voor, maar hier schijnt de zon makkelijk doorheen. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind.

Vanavond meer bewolking en vannacht meer wind
Het is droog met opklaringen. Later op de avond en vannacht neemt vanuit het westen de bewolking toe en kan in het noordwestelijk kustgebied een beetje regen vallen. De wind is eerst zwak tot matig, maar wordt tijdens de nachtelijke uren matig landinwaarts en hard pal aan zee. Aan de westkust komt het mogelijk tot windstoten van 70-80 km/uur. Het is een warme nacht met minima van 16 tot 18 graden.

Morgenochtend regen vanuit het westen, veel wind
Het is bewolkt en vanuit het westen gaat het op steeds meer plaatsen regenen. In het oosten blijft het nog enige tijd droog. De wind uit westelijke richtingen is matig tot vrij krachtig landinwaarts en hard langs de kust, 4 tot 7 Bft. Aan de westkust zijn nog windstoten van 70-80 km/uur mogelijk.

Morgenmiddag buien
Buien trekken oostwaarts over het land, maar gedurende de middag wordt het op steeds meer plaatsen droog en breekt de zon geregeld door. Mogelijk komen in het midden en noorden later op de middag nog enkele buien voor. De maximumtemperatuur komt op 19 tot 21 graden uit en wordt in de ochtend al bereikt. In de loop van de middag is het tijdens en na de buien enkele graden koeler. Naast buien staat er een stevige noordwestenwind: aan zee waait het krachtig en in het binnenland is de wind overwegend matig.

Morgenavond enkele bui
Vooral in het noorden kunnen enkele buien vallen, elders is het overwegend droog met opklaringen. De westenwind is zwak tot matig in het binnenland en krachtig vlak aan zee. Tijdens de nacht naar woensdag komt de minimumtemperatuur uit op 10 tot 14 graden met de hoogste waarden in het westen.

Woensdag en donderdag overwegend droog
Beide dagen laat het weerbeeld een afwisseling van wolken en zonnige momenten zien. Naast stapelwolken komen ook sluierwolken voor. Op een enkel buitje na blijft het droog. Zowel woensdag als donderdag stijgt het kwik naar 17 tot 19 graden. De (zuid)westenwind is overwegend matig.

Vanaf vrijdag weer warmer
De wind waait meer uit zuidelijke richtingen, waardoor warme lucht vanuit Zuid-Europa naar ons land wordt geblazen. Vrijdag is het gemiddeld 20 graden. Zaterdag en zondag stijgt de temperatuur verder: mogelijk komt zondag de 25 graden weer in zicht. Het blijft droog met daarbij flink wat ruimte voor de zon.