Zonnig en erg warm

08-09-2023 JOURE – Het wordt een zonnige dag met op veel plaatsen 28 tot 30 graden. Aan zee is het vanmiddag iets koeler. Ook in het weekend kunnen we veel zon en hoge temperaturen verwachten. In de vroege ochtend kan het regionaal wel mistig zijn. Na het weekend zijn er ook wolkenvelden en vooral dinsdag ontstaan enkele buien. Later in de week is het 19 tot 22 graden.

Vanochtend snel warm in volle zon
De zon schijnt volop en het wordt snel warm. Later in de ochtend passeert de temperatuur op grote schaal de 25 graden en is het zomers warm. Er staat een zwakke zuiden- tot zuidoostenwind. Ook op de stranden in het westen is het erg warm.

Vanmiddag zeer warm, verkoeling aan zee
Het blijft zeer zonnig met nauwelijks een wolkje aan de lucht. De temperatuur stijgt naar 29 tot 31 graden. Op de Waddeneilanden is het 25 tot 28 graden.

Aan de westkust draait de wind naar het zuidwesten tot westen en dat brengt op de stranden wat verkoeling. Later in de middag wordt de lucht in de kustprovincies wat vochtiger en kan het drukkend aanvoelen.

Vanavond helder, vooral in steden lang warm
Aan begin van de avond is het 25 tot 28 graden in de kustprovincies en 28 of 30 graden in het binnenland. Later in de avond daalt de temperatuur naar 17 tot 22 graden. Komende nacht daalt de temperatuur naar 13 tot 17 graden. In grote steden het nog wat warmer. Er staat weinig wind en verspreid over het land ontstaan mistbanken. Plaatselijk kan de mist dicht worden.

Morgen regionaal mist, daarna veel zon
Aan het begin van de ochtend zijn veel weilanden gevuld met mist en met de laagstaande zon levert dat een schitterend beeld op. De mist zal op veel plaatsen snel verdwijnen. Alleen op plaatsen waar ook wat laaghangende bewolking voorkomt duurt het net wat langer voordat de zon flink gaat schijnen.

In de middag is het zonnig. Het wordt zo’n 26 graden aan de noordwestkust. In de Randstad en in het noorden van het land is het 28 of 29 graden. In het zuiden en oosten wordt het met 30 of lokaal 31 graden tropisch. Er staat maar weinig wind. Een beetje wind van zee kan op de stranden verkoeling brengen.

Er volgt een heldere avond en in de nacht naar zondag kunnen opnieuw mistbanken ontstaan. De minima liggen tussen 14 en 17 graden.

Zondag op grote schaal zeer warm
Na regionaal een mistige start is het opnieuw zonnig. Het wordt op grote schaal 30 graden en in het zuiden en zuidoosten kan het in de volle zon plaatselijk 32 graden worden. Er staat slechts een zwakke zuidoostenwind en die brengt nauwelijks verkoeling.

Maandag zon, maar ook wolken
De zon schijnt, maar in de loop van de dag verschijnen sluierwolken. Later kunnen ook stapelwolken ontstaan en in de late middag en avond is er kans op een bui. Het is niet meer zo warm als de voorgaande dagen, maar met 26 tot 28 graden in de kustprovincies en zo’n 29 graden in het binnenland is het nog steeds veel warmer dan normaal. In het zuidoosten en oosten kan het plaatselijk nog een keer 30 graden worden.

Daarna enkele buien en minder warm
Vooral dinsdag zijn er wolkenvelden en kunnen we enkele regen- en onweersbuien verwachten. De dagen daarna ontstaat af en toe een bui en is het vaak droog met regelmatig zon. Dinsdag doet de temperatuur een stap omlaag en wordt het 22 tot 25 graden. De dagen daarna is het zo’n 19 tot 22 graden.