Weidevogelseizoen was in noorden van Nederland vrij succesvol

14-08-2023 JOURE – Het weidevogelseizoen in het noorden van Nederland was in 2023 aardig goed. Dat stellen de Bond van Friese Vogelwachten, Het Groninger Landschap en Agrarische Natuur Drenthe. Door de behoorlijke hoeveelheid regen in het vroege voorjaar was er veel voedsel voorhanden voor de broedparen. De droge en warme periode erna heeft wel invloed gehad op het uiteindelijke broedsucces, maar het lijkt een redelijk gemiddeld weidevogelseizoen geworden. Definitieve cijfers van het gemeten broedsucces volgen nog.

Ondanks de predatiedruk in Groningen verwacht Het Groninger Landschap vrij goede broedresultaten bij de weidevogels in het Reitdiep en Hunzedal. In Drenthe worden de meeste weidevogels aangetroffen in het Hunzedal, het beekdal van het Drostendiep en rond Meppel. Dit jaar was het een succesvol en tegelijk vroeg seizoen. Veel jongen waren al vroeg in het seizoen vliegvlug.

Friesland kende een prima verloop van het broedseizoen, aldus de Bond van Friese Vogelwachten. Onderzoeker Jos Hooijmeijer van de Rijksuniversiteit Groningen tekent daarbij wel aan dat met name in Zuidwest-Friesland de nestpredatie groot was. Hij schat het op circa 50% en zeker 10% meer dan vorig jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *