Pluimveehouders melden zich in groten getale aan voor compensatie eierkartel

13-08-2023 JOURE – Sinds LTO/NOP en NVP een collectieve actie hebben aangekondigd tegen het kartel rond industrie-eieren hebben vele pluimveehouders zich hiervoor aangemeld. Aanleiding voor de actie is het boetebesluit van de Autoriteit Consument & Markt. De mededingingsautoriteit heeft vastgesteld dat drie inkopers van industrie-eieren illegale onderlinge afspraken hebben gemaakt bij de inkoop van eieren. Ze hebben ook illegaal de markt verdeeld. Het kartel was in elk geval actief tussen 2015 en 2019, maar zal mogelijk ook daarna schade hebben veroorzaakt.

Op donderdag 13 juli organiseerden LTO/NOP en NVP in samenwerking met een advocatenkantoor een webinar over het inkoopkartel. Hierin is toegelicht dat leghennenhouders zich kunnen aanmelden om compensatie te vorderen voor de schade die is geleden.

De advocaten denken dat het kartel niet alleen schade heeft veroorzaakt aan pluimveehouders die aan de bedrijven hebben geleverd, maar waarschijnlijk ook aan pluimveehouders die aan andere partijen hun industrie-eieren hebben afgezet en ook aan leveranciers van tafeleieren. Het advocatenkantoor is gespecialiseerd in het bijstaan van benadeelden van kartels.