De meteorenzwerm Perseïden

12-08-2023 JOURE – In de nacht van zaterdag op zondag piekt de meteorenzwerm Perseïden. Zaterdag start op veel plaatsen nog bewolkt en regenachtig, maar het lijkt erop dat de bewolking in de loop van de dag steeds meer gaat breken. Of de vallende sterren ook in de nacht zichtbaar zijn, vertellen we je in dit artikel!

Het is alweer een hele tijd geleden dat er een gunstige sterrenregen op het programma stond. De meteorenzwerm Boötiden in januari was de laatste grote kans om veel vallende sterren te zien, maar bewolking gooide toen roet in het eten. Tijdens de Perseïden ziet het weerbeeld er een stuk beter uit.

De weersomstandigheden zijn zaterdag overdag nog allesbehalve ideaal, want er trekt regen over ons land en het is daarbij dus ook bewolkt. Toch is er goed nieuws, want in de loop van de middag wordt het vanuit het zuidwesten droger met steeds bredere opklaringen. 

Ook in de avonduren en in de nacht is er een mix van wolken en opklaringen, wat positief is voor het spotten van vallende sterren. De wolken die aanwezig zijn bestaan waarschijnlijk voornamelijk uit sluierbewolking, waardoor de nachtelijke hemel nog door het dunne wolkendek zichtbaar is. De maan is deze keer ook geen grote stoorzender en is voor ongeveer 10% verlicht.

Piekmoment diep in de nacht
Als je het spektakel wil aanschouwen, moet je er wel laat voor opblijven óf juist vroeg opstaan. De piek ligt op zondag 13 augustus 04:00 uur. Op dat moment zijn ongeveer 44 vallende sterren per uur te zien! Als je in oostelijke of noordoostelijke richting kijkt, heb je de grootste kans om een vallende ster te spotten.

Niet alleen tijdens de pieknacht, maar ook een aantal nachten daaromheen zijn er meer vallende sterren dan normaal te zien. Mocht je dus geen tijd hebben in de nacht van zaterdag op zondag, kies dan vooral een andere nacht uit om met je fotocamera op sterrenjacht te gaan. Het weerbeeld ziet er namelijk ook de dagen na zaterdag vrij gunstig uit met een mix van wolken en brede opklaringen. Er volgen dus genoeg momenten om van deze meteorenzwerm te kunnen genieten.