Ouders onveranderd tolerant, maar ook steeds bewuster van de risico’s

07-08-2023 JOURE – Bijna 10 jaar na het verhogen van de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol naar 18 jaar mag nog steeds 56% van de 16- en 17-jarigen van hun ouders drinken. Dat blijkt uit onderzoek van EénVandaag onder 28.000 mensen, onder wie 900 met een 16- of 17-jarig kind.

Veel van deze ouders kiezen ervoor om hun kroost bij hen thuis met drank te laten kennismaken. Zo kunnen ze nog een beetje toezicht houden, of het gesprek aangaan, zeggen ze. “Laat ze thuis wennen en hun grenzen leren kennen en niet in het openbaar”, aldus een ouder. De meeste kinderen krijgen de alcohol (thuis) van hun vader of moeder (58%) of van een ouder vriendje of vriendinnetje (59%).

Terwijl er bij jongeren van 16 en 17 weinig lijkt te veranderen, verschuift er wel wat in de samenleving als geheel. Zo geeft twee derde (65%) van alle ondervraagde panelleden aan dat ze zich de laatste jaren bewuster zijn geworden van de risico’s van alcohol voor hun gezondheid. Vier op de tien (43%) zijn de laatste 5 jaar negatiever naar alcohol gaan kijken, vooral vanwege dit gezondheidsaspect.

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) denkt na over maatregelen om alcoholgebruik te ontmoedigen. De ondervraagden zien veel van dat soort ideeën als betutteling. Zo steunt minder dan de helft (43%) het invoeren van een minimumprijs voor een blikje of flesje bier.

Voor twee mogelijke maatregelen is wel een kleine meerderheid. Dat geldt voor een volledig verbod op reclame voor alcoholhoudende dranken (55%) en voor waarschuwing op flessen en blikjes dat alcohol schadelijk is voor de gezondheid (54%).