Zon, wolken en een enkele bui

07-08-2023 JOURE – Na een kletsnat weekend begint de nieuwe week een stuk rustiger. Vanochtend trekken nog wel enkele buien over het land, maar al snel wordt het vrijwel overal droog met meer ruimte voor de zon. De temperatuur loopt bij een stevige noordwestenwind moeizaam op richting 18 of 19 graden. Vanaf morgen is het licht wisselvallig zomerweer met een afwisseling van zon, wolken en een bui. Later in de werkweek wordt het regionaal weer zomers warm met daarbij flinke zonnige perioden.

Vanochtend eerst buien, later droger
Er trekken eerst nog enkele buien van noordwest naar zuidoost over het land. In de loop van de ochtend wordt het vanuit het noordwesten droger en breekt de zon vaker door. Er blijft wel kans op een enkele bui, maar op de meeste plaatsen is het droog.

Vanmiddag mix van zon, wolken en een enkele bui
Zon en wolken wisselen elkaar vanmiddag af, waarbij de zon wel de overhand heeft. Het is daarbij droog, al kan verder landinwaarts mogelijk nog een enkele bui ontstaan. De wind waait stevig uit een noordwestelijke richting en is matig boven land tot (vrij) krachtig aan zee. In de loop van de middag neemt de wind wel langzaam in kracht af. Met die noordwestenwind kan het kwik maar moeilijk oplopen en blijft op de meeste plaatsen steken op 18 of 19 graden.

Vanavond en vannacht overwegend droog met opklaringen
De wind neemt vanavond verder in kracht af en vannacht is er een afwisseling van wolken en opklaringen. Toch blijft verspreid over het land wel een bui mogelijk. Uiteindelijk daalt de temperatuur naar 11 tot 14 graden.

Morgen eerst droog, later regen
Dinsdagochtend is er een mix van zon, wolken en lokaal een bui. De westen- tot zuidwestenwind is matig boven land en (vrij) krachtig in het Waddengebied. 

In de middag wisselen zon en wolken elkaar af met lokaal nog kans op een bui. Langzaam neemt de bewolking vanuit het westen verder toe, maar het blijft eerst nog droog. De temperatuur kan door de stevige westenwind niet verder oplopen dan 18 tot 20 graden.

‘s Avonds trekt vanuit het westen wat regen over het land. In de loop van de nacht wordt het al snel weer droger, waarna opklaringen vanuit het noordwesten terrein winnen. De westenwind neemt daarbij ook langzaam in kracht af.

Woensdag droog met zonnige perioden
In de vroege ochtend van woensdag trekt de laatste regen naar Duitsland weg, waarna een vriendelijke zomerdag volgt. Er zijn zonnige perioden en op een lokale bui na blijft het op de meeste plaatsen droog. De wind waait nog steeds uit westelijke richtingen, maar neemt wel in kracht af en wordt zwak tot matig. Daardoor loopt de temperatuur wat verder op dan in het begin van de week, met 19 graden op de Waddeneilanden tot lokaal 23 graden in Limburg.

Donderdag en vrijdag zomers warm, later weer buien
Met een naar het zuiden draaiende wind wordt steeds warmere lucht aangevoerd. Zowel donderdag als vrijdag kan het regionaal zomers warm worden met temperaturen boven 25 graden. Alleen in het noorden is het een aantal graden minder warm, maar ook daar zal het aangenaam zomerweer zijn. Het weerbeeld laat daarbij flinke zonnige perioden zien, al neemt in de loop van vrijdag de kans op enkele regen- en onweersbuien vanuit het westen toe. 

Daarna typisch Hollands zomerweer
In het weekend en volgende week staat echt droog en warm zomerweer niet op de planning. Dagelijks is kans op een bui, maar er zijn ook genoeg droge momenten met ruimte voor de zon. De temperatuur komt wat hoger uit dan afgelopen week, met vaak waarden tussen 21 en 24 graden. Daarmee is het prima weer om buitenactiviteiten te ondernemen.