Hollands zomerweer

17-07-2023 JOURE – De nieuwe week trapt af met typisch Hollands zomerweer. Een wind uit westelijke richtingen zorgt voor de aanvoer van wat buien vanaf de Noordzee. Vooral landinwaarts kunnen ze vanmiddag vrij stevig uitpakken. Het wordt 19 tot 23 graden. Morgen verloopt zomers met 21 tot 26 graden en flink wat ruimte voor de zon. De dagen daarna levert de temperatuur weer wat in.

Vanochtend zonnige start
Het is deze ochtend in een groot deel van het land heerlijk weer voor een wandeling door de natuur. De zon schijnt volop en er staat weinig wind. In de noordelijke helft vallen enkele pittige buitjes. Deze zijn echter zeer lokaal, op veel plekken blijft het hier ook gewoon droog.

Vanmiddag vooral landinwaarts enkele (onweers)buien
Vooral landinwaarts ontstaan deze middag enkele buien. Lokaal kunnen ze vrij stevig uitpakken met mogelijk ook wat onweer. Tussen de buien door schijnt de zon geregeld en in de kustgebieden blijft het zo goed als droog. De temperatuur loopt uiteindelijk op naar 19 graden aan zee tot 23 graden in Limburg. Hierbij waait een matige tot aan de kust vrij krachtige zuidwestenwind 3-5 Bft.

Vanavond en vannacht brede opklaringen
Aan het begin van de avond trekken de laatste buien via Duitsland weg en er volgt een vrij rustige zomeravond. De wind gaat liggen en er komen brede opklaringen voor. . De zon is tot zonsondergang nog prominent aanwezig in heel het land. Ook komende nacht verloopt droog met brede opklaringen. Onder een heldere sterrenhemel koelt het flink af. De minima komen uiteindelijk uit tussen 9 en 14 graden.

Zomerse start
Morgen wordt met 21 tot 26 graden de warmste dag van de werkweek. Het is daarbij flink zonnig en dat is goed nieuws voor de vakantiegangers in eigen land. In de loop van de middag neemt de bewolking iets toe en lokaal is een enkele bui niet uitgesloten.

In de middag kan het in de zon best warm aanvoelen, mede omdat er nauwelijks wind staat. Ook insmeren is zeker aan te raden. De zon is met zonkracht 7 sterk. Jouw onbeschermde huid kan dan al binnen 10-25 minuten verbranden.

Woensdag wisselvallig en fractie minder warm
Vanaf woensdag krijgen we met een wisselvalliger weerbeeld te maken. Verspreid over het land vallen flink wat buien. Hierbij is plaatselijk ook wat onweer mogelijk. Ook de wind is weer wat nadrukkelijk aanwezig. Er staat een matige tot vrij krachtige wind uit westelijke richtingen, 4-5 Bft. De temperatuur levert wat in. Het wordt 20 graden vlak aan zee tot 23 graden in het zuidoosten.

Donderdag weinig verandering
Ook donderdag hebben we te maken met typisch Hollands zomerweer. Zon en stapelwolken wisselen elkaar regelmatig af en soms valt een bui. De buien zijn wel een stuk minder talrijk dan op woensdag en de droge momenten zullen overheersen. Aan de temperatuur verandert weinig. Het wordt 20 tot 23 graden.

Daarna kans op warmer weertype neemt toe
Ook vrijdag hebben we nog te maken met maxima die uitkomen tussen 19 en 23 graden. Daarmee is het net iets minder warm dan de 20 tot 25 graden die normaal zijn voor de tijd van het jaar. Het weerbeeld bestaat wederom uit een mix van wolkenvelden en zon met kans op enkele buien.

Vanaf het weekend neemt de kans op een warmer weertype toe. Mogelijk wordt het vanaf zondag regionaal weer zomers warm. Het blijft hierbij licht wisselvallig met dagelijks kans op een enkele bui.