Inzet van vrijwilligers voor gezinnen met geldzorgen van meer belang dan ooit

16-07-2023 JOURE – Stichting Leergeld zet zich al ruim 25 jaar in voor kinderen uit gezinnen met geldzorgen. Dit werk kunnen zij doen door de inzet van meer dan 1.500 vrijwilligers, actief bij 112 lokale Leergeldstichtingen in Nederland. Onlangs zijn zij door het hele land in het zonnetje gezet omdat zij een speciale waardering verdienen. Via hun inzet en betrokkenheid maken zij, samen met alle vrijwilligers, voor veel kinderen een verschil. Zeker nu we zien de aantallen ten op[zicht van 2022 al met 40% zijn gestegen.

Zonnetjes
Het werk van Leergeld wordt mogelijk gemaakt door de tomeloze inzet van meer dan 1.500 vrijwilligers. Op de Landelijke Leergeld Dag zetten lokale Leergeldstichtingen een van hun vrijwilligers in het zonnetje met de uitreiking van een ‘Zonnetje’. Deze unieke onderscheiding bestaat uit een sierspeld gebaseerd op de kleuren en vorm van het logo van Leergeld. Het Zonnetje is voor de vrijwilliger die in het afgelopen jaar iets extra’s heeft gedaan voor de lokale stichting of die het voor zijn/haar jarenlange inzet verdient om extra in het zonnetje te staan. Vanuit de lokale stichtingen kwamen mooie aanmeldingen binnen bij Leergeld Nederland: “zij doet de ingewikkelde intakes”, “zij fietst al 18 jaar de hele gemeente door”, “hij is een van de oprichters” en “als het iemand te veel wordt, springt hij bij”.

Over Leergeld
In Nederland leeft 1 op de 12 kinderen in armoede. Deze kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Via onze 112 Leergeldstichtingen, actief in 75% van de Nederlandse gemeenten, biedt Stichting Leergeld kinderen uit gezinnen met geldzorgen kansen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Zo ondersteunen onze stichtingen deze gezinnen met bijvoorbeeld de aanschaf van schoolspullen, een laptop of een fiets of met de contributie voor een sport- of cultuurclub. In 2022 hebben onze stichtingen gezamenlijk 160.677 kinderen geholpen, een toename van 25% t.o.v. 2021.

Oproep nieuwe vrijwilligers
Het werk van Leergeld kan niet gedaan worden zonder vrijwilligers. Onze organisatie kent diverse vrijwilligerstaken. Het gaat dan met name om het thuisbezoeken van de gezinnen die om hulp vragen voor hun kind(eren), maar bijvoorbeeld ook om taken op het vlak van coördinatie of administratie, communicatie en fondsenwerving. In het eerste kwartaal van 2023 zien we in onze aantallen alweer een stijging van maar liefst 40% t.o.v. dezelfde periode in 2022. Dit betekent dat onze Leergeldstichtingen extra helpende handjes zeker kunnen gebruiken! Via deze website kunnen mensen die interesse hebben in vrijwilligerswerk een Leergeldstichting vinden bij hen in de buurt (klik op de paarse button rechtsonderaan).