Voor een aantal supermarktproducten dalen de prijzen al wel

15-07-2023 JOURE – In de supermarkt beginnen de prijzen van een aantal producten weer te dalen na een lange periode van prijsstijgingen. Komkommers, aardbeien, aubergines en meloenen zijn inmiddels goedkoper dan een jaar geleden, blijkt uit een analyse die databureau Hiiper maakte van de supermarktprijzen en kassabonnen. Alles bij elkaar liggen de prijzen voor voedingsmiddelen nog wel 16% boven die van een jaar geleden, stelt het bureau vast. 

De prijs van eieren in de supermarkt ligt nog wel 19% boven die van juni vorig jaar, maar in het eerste kwartaal was het prijsverschil met een jaar eerder nog 30%. Eieren worden volgens de Nederlandse vereniging van eierhandelaren Anevei goedkoper door het einde van de beperkingen door de vogelgriep. Daarbij komen er veel eieren uit Oekraïne nu naar de Nederlandse markt.

Ook in de categorie zuivel zakken de prijzen. Zo was roomboter begin dit jaar nog een kwart duurder dan in maart 2022, maar ligt de prijs momenteel nog maar net iets boven die van juni 2022. Melk was in de supermarkt begin dit jaar 25% duurder, nu nog 17%. Mede door de dalende melkprijzen, daalt ook de prijs van kaas.