Oplopende temperaturen

07-07-2023 JOURE – Op de laatste dag van de werkweek is het weer volop zomers in ons land. Dit komt omdat de wind meer de oosthoek opzoekt waardoor warmere lucht naar ons land wordt aangevoerd. Het wordt Op uitgebreide schaal zomers warm met 24 tot 27 graden aan de kustgebieden. Landinwaarts wordt het nog iets warmer en in het zuidoosten kan het lokaal zelfs 30 graden worden. Hiermee is het een stuk warmer dan de 20 tot 24 graden die gebruikelijk zijn voor begin juli. Het blijft overal droog en de zon schijnt uitbundig. Ook in de avond is het nog lange tijd warm en dus is het perfect weer om jouw weekend lekker af te trappen op het terras.

Morgen mogelijk warmste dag van het jaar tot nu toe
Op zaterdag doet de temperatuur er nog een stapje bovenop. Het wordt in bijna heel het land tropisch warm. Door een oostenwind wordt het zelfs aan zee flink warm met 28 tot 30 graden. Met een zonovergoten weerbeeld is het dan natuurlijk heerlijk weer om op het strand te liggen. Landinwaarts wordt het nog enkele graden warmer. Lokaal kan het in Limburg maar liefst 34 graden worden. Sta jij op één van de vele festivals die dit weekend worden georganiseerd? Zorg dan dat jij genoeg water drinkt en af en toe even de schaduw opzoekt.

De nacht naar zondag kan het zomaar zijn dat jij wat moeilijker in slaap valt. De minima zijn namelijk vrij hoog met 16 tot 19 graden. In stedelijke gebieden kan het zomaar niet onder de 20 graden komen. Daarnaast is de luchtvochtigheid erg hoog waardoor het echt broeierig aanvoelt.

Zondag kans op enkele fikse regen- of onweersbuien
Lang duurt die hitte niet. Op de laatste dag van het weekend draait de wind weer richting het westen waardoor iets minder hete lucht wordt aangevoerd. Toch blijft het warm voor de tijd van het jaar. Het wordt 25 tot 30 graden. In de loop van de dag komt meer bewolking voor en stijgt de kans buienkans. Aan het einde van de middag en in de avond kunnen verspreid over het land enkele fikse regen- of onweersbuien vallen. Waar en wanneer de buien precies vallen is nog onzeker, houd daarvoor onze regenradar in de gaten.

Daarna terugkeer naar wisselvallig zomerweer
In de nieuwe week krijgen we weer te maken met typisch Hollands zomerweer. Met een zuidwestelijke stroming zijn we gevoelig voor enkele buien of regengebieden die over ons land kunnen trekken. Kletsnat wordt het niet elke dag en er zijn ook genoeg droge momenten waarbij de zon even schijnt. Maandag is het nog zomers warm met 24 tot 27 graden, maar de dagen daarna liggen de maxima veelal tussen 20 en 24 graden. Al met al zeer gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar.