Prijzen koopwoningen bijna 6 procent lager in mei

22-06-2023 JOURE – In mei waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 5,6 procent lager dan in mei 2022. De daling is opnieuw groter dan een maand eerder. In april waren koopwoningen 4,4 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen koopwoningen in mei vrijwel hetzelfde als in april
Ten opzichte van april is de prijsindex bestaande koopwoningen in mei met 0,1 procent gedaald. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend tot augustus 2022. Sindsdien is de prijsindex vrijwel onafgebroken gedaald. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in mei 87 procent hoger. De gemiddelde transactieprijs van een woning was in mei 403 913 euro.

Minder transacties bestaande koopwoningen in mei
Het Kadaster maakte bekend dat het in mei 15 099 woningtransacties registreerde. Dat is ruim 4 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste vijf maanden zijn 68 352 woningen verkocht, bijna 10 procent minder dan in dezelfde periode van 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *