LTO uit landbouwakkoord gestapt

21-06-2023 JOURE – Gisteravond werd er gesproken tussen LTO en het minister Piet Adema over het landbouwakkoord. Sjaak van der Tak gaf aan dat het een mopeilijk besluit was voor het LTO echter dat er genoeg herstel was van vertrouwen om het verder over de toekomst van de boeren te hebben. Minister Adema gaf dat het verlaten van de LTO over het landbouwakkoord “buitengewoon teleurstellend” ervaart.

Naast het LTO is ook de NAJK, belangbehartigers van jonge agrariers ook uit het overleg gestapt. Als reden gaven zijn aan dat een akkoord niet langer houdbaar zou zijn nu het LTO is weggevallen. Andere organisaties zijn nog wel betrokken bij de gesprekken met de minister.

Gister werd nog bekend dat er kabinet in het akkoord meer stappen richting de boeren hebben gedaan. Zo zou het kabinet meer vrijheid willen geven om natuurdoelen te halen en minder regels te hanteren. Ook zou er een minimumprijs komen voor duurzame producten. Dit heeft blijkbaar voor het LTO niet het gewenste effect gehad.

Het LTO heeft aangegeven vandaag met een verklaring te komen en ook minister Adema komt met een toelichting. Echter zal hij dat doen nadat hij in gesprek is geweest met andere organisaties later deze ochtend.